Gå til sidens hovedinnhold

Reddet børsfesten

Redningen av storbanken Citigroup skapte børsfest mandag.

De viktige aksjeindeksene i USA steg 5-6 prosent mandag. Dette kommer etter kraftig oppgang også fredag, slik at den totale oppgangen på to dag er på rundt 10 prosent, avhengig av hvilken indeks man ser på.

Men dette kommer etter to fryktelige dager onsdag og torsdag i forrige uke, så indeksene er omtrent på samme nivå som for en uke siden.

Dette illustrerer at vi er i en periode med ekstrem usikkerhet og historisk store svingninger på børsen.

Redder Citi
Myndighetene har bestemt seg for å hjelpe verdens største finanskonsern Citigroup ut av en bunnløs krise, og dette er med å å rette opp noe av tillitssvikten man så utspilte seg i forrige uke. Usikkerheten rundt finanskonsernet Citigroup har ridd de globale aksjemarkedene som en mare.

Nå har en form for avklaring kommet i form av at amerikanske myndigheter i løpet av helgen har fjernet mye av usikkerheten rundt verdens største finanskonsern. Det skjer ved at myndighetene garanterer for mer enn 300 milliarder dollar i problematiske lån, i tillegg til at den amerikanske staten sprøyter inn 20 milliarder dollar i kapital. Dette kommer i tillegg til 25 milliarder dollar som ble tilført banken i forbindelse med krisepakken som kom i oktober. Til gjengjeld for garantiene og kontantene vil staten få preferanseaksjer for 27 milliarder dollar som skal gi et utbytte på 8 prosent årlig.

Citi-aksjen steg mandag hele 58 prosent. I forrige uke stupte aksjekursen til storbanken, og skapte nervøsitet for at innskytere ville trekke pengene sine ut av selskapet, som har svimlende 2 billioner dollar i eiendeler og avdelinger i mer enn 100 land.

Det amerikanske finansdepartementet, den amerikanske sentralbanken samt banksikringsfondet Federal Deposit Insurance Corp. uttalte i en felles pressemelding sent søndag at de gjorde dette for å øke stabiliteten i finansmarkedene samt for å gjenopprette økonomisk vekst.

Godt mottatt minister
Fredag førte nyheten om Barack Obamas valg av finansminister til et sent rally i New York. Valget av Timothy Geithner fra sentralbankens New York-avdeling falt i smak hos investorene. De tre toneangivende indeksene skjøt i været og endte med en oppgang på mellom 5 og 6,5 prosent.

Mandag ble valget av Geithner offisielt, samtidig som det også ble bekreftet at de to andre mest sentrale økonomiske rådgiverne for Obama blir Larry Summers og Christina Romer, begge anerkjente økonomer.

På pressekonferansen i forbindelse med utnevnelsen gjorde Obama det også klart at han ville arbeide på høytrykk for å komme med en store stimulipakke når han overtar som president i januar.

Olje opp
Oljeprisen steg markant mandag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI steg 9 prosent til 54,50 dollar på råvarebørsen i New York.

Dette førte også til kraftig oppgang for olje- og oljeserviceaksjer, som også steg markant på fredag. Delindeksene for olje og oljeservice steg henholdsvis 7 og 9 prosent.

Boligmarked i problemer
Boligprisene i USA har aldri falt mer enn de gjorde i oktober. Det viser fersk statistikk fra bransjeorganisasjonen til eiendomsmeglerne. Kollapsen i aksjemarkedet og svekkelsen i de økonomiske utsiktene har skremt vekk kjøperne. Det gir et historisk prisfall.

I oktober falt salget av brukte boliger med 3,1 prosent til 4,98 millioner i årlig veksttakt. Det var i tråd med hva økonomene hadde forventet på forhånd. Medianprisen stupte 11,3 prosent i samme periode.

Suppeprodusent innfrir
Campbell Soup la mandag frem sitt resultat for første kvartal. Produsenten av de kjente suppene har avvikende regnskapsår. I første kvartal fikk de et resultat på 260 millioner dollar, en nedgang fra 270 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor. Fordelt per aksje økte derimot resultatet til 71 cents fra 70 cents, mens det justerte resultatet ble på 77 cents per aksje. Det i tråd med analytikernes forventninger.

For hele 2009 venter de at resultatet vil øke mellom 5 og 7 prosent per aksje på et valutanøytralt grunnlag, men at tap på valuta kan redusere resultatet med 5 prosentpoeng, skriver Marketwatch. Campbell-aksjen falt 8 prosent.

Etter at handelen i New York er ferdig sent mandag kveld er det duket for PC-produsenten Hewlett-Packards resultater. For kort tid siden meldte HP at de kommer til å levere bedre resultater enn tidligere antatt.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +4,93% til 8.443,39

Nasdaq +6,33% til 1.472,02

S&P 500 +6,47% til 851,81

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken