NA24.no

Reddet i pluss

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet fikk en stødig avslutning på turbulent dag.

Oslo Børs hadde en volatil dag. Dollaren kom i fokus da svingningene preget handelen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte likevel med en opptur på 0,20 prosent til 514,76 poeng, og noterte seg for andre dag på rad med oppgang.

Dollar på bunn
En rekordsvak dollar sendte oljeprisen til nye høyder, men ble raskt en belastning for investorene på Oslo Børs. Usikkerhet spredte seg blant nervøse investorer gjorde at et tidligere børshopp bremset totalt opp.

Dollarens elendige utvikling har fått Kina til å vurdere hvor mye de ønsker å sitte på. Signaler om at de ønsker å redusere andelen dollar i valutareservene og vil heller kjøpe valutaer som gjør det langt bedre, sendte frysninger nedover ryggen til spekulantene.

Fallet i dollarkursen har rammet reserven av utenlandske valutaer. Det folkerike landet sitter med utenlandske valutareserver for 1.430 milliarder dollar og nå ønsker de å diversifisere sine valutareserver. Signalene fikk dollarkursen til å ta et nytt dykk og har ikke vært lavere målt mot den norske kronen på over 30 år. På det laveste kostet en dollar 5,2693 kroner onsdag.

Oljerekord
Deler av oljeproduksjon i Nordsjøen blir rammet av stormen Andrea og det fortsterkt oppturen for oljeprisen i papirmarkedet. Kontraktsprisen på Nordsjøolje snek seg over 95 dollar fatet, men trakk seg noe tilbake i det handelen på Oslo Børs stengte. Det er likevel ny rekord og referanseoljen WTI fulgte opp med å passere 98 dollar fatet i den amerikanske handelen.

Oljemarkedet er også svært avventende til oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Tvil om hvor godt rustet USA står til å møte vinteretterspørselen etter oljerelaterte produkter skaper spekulasjoner om et bredt fall i lagernivåene.

Solide giganter
StatoilHydro ble sendt opp 1,33 prosent til 183,50 kroner etter at oljeprisen steg til ny rekord. Aksjen ble også den mest omsatte på Oslo Børs og verdier for 3,9 milliarder kroner byttet eiere. De utenlandske meglerhusene Danske Bank, Nordea og Glitnir ble de største nettokjøperne.

REC passerte 300 kroner for første gang i historien, men aksjekursen har roet seg noe ned. REC endte med en oppgang på 2,41 prosent til 298 kroner, men satte ny toppnotering på 302 kroner. Hele solsektoren har hatt en fantastisk opptur, og er også påvirket av den påvirket av den høye oljeprisen. Orkla som eier rundt 40 prosent av REC og har sin egen solenergisatsing under Elkem Solar steg 2,27 prosent til 101,25 kroner.

Norsk Hydro og Yara falt 2,79 prosent til 80,20 kroner og 2,04 prosent til 203,75 kroner. Begge selskapene er svært dollarsensitive.

Frykter konkurs
Det er også Norske Skog som falt hele 11,22 prosent til 41,55 kroner. Det tilsvarer nesten en milliard kroner. Konkursspøkelset er vekket til live i Norske Skog. Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans sår tvil rundt Norske Skogs eksistens. I dagens Aftenposten sier Haagensen at selskapet ikke er noen attraktiv fusjonspartner, men hvis de ikke finner en partner de kan slå seg sammen med er faren for konkurs tyngende.

Analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets er ikke like pessimistisk. I en fersk analyse anbefaler analytikeren kjøp av aksjen med kursmål 65 kroner per aksje.

Apptix falt 10,39 prosent til 4,40 kroner. Cermaq, Q-Free og Acta figurerte høyt på vinnerlisten med en oppgang på 7,01 prosent, 5,85 prosent og 5,58 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere