*Nettavisen* Økonomi.

Reddet stumpene

Foto: (Scanpix)

De amerikanske aksjene gikk rett i rødt, men mot slutten tok de seg inn.

10.08.07 22:18

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Volatiliteten på Wall Street ser ikke ut til å ta slutt. Trenden den siste tiden om at det selges kraftig ut den siste timen av handelen ble fredag snudd til oppgang på de kjente børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag opplevde de amerikanske børsene en av de verste dagene på flere år, der de toneangivende indeksene Dow Jones og S&P 500 raste med nesten tre prosent. Det var den verste dagen for selskapene på Dow Jones siden 2003. Fredag ble imidlertid langt fra så ille, men nedturen ser ikke ut til å snu med det første.

Mens resultatsesongen nærmer seg slutten, har all fokus gått over på risikoen i markedet, og da spesielt de altoverskyggende kredittmarkedsproblemene.

- Subprime-problematikken har nå blitt global. Skaden er ikke lenger begrenset til små banker og utlånstakere, men rammer nå de virkelig store bankene over hele verden, sa sjefsstrateg Kathy Lien hos DailyFX.com til MarketWatch.

Torsdag pumpet den europeiske sentralbanken ut svimlende 94,8 milliarder euro, eller 754,2 milliarder kroner, for å sikre likviditeten i markedet.

Denne fredag ser sentralbanken seg nødt til å sprøyte inn ytterligere 61 milliarder euro i omløp. Sentralbankene i Japan og Australia har pumpet inn rundt 12,5 milliarder dollar. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, injiserer 19 milliarder dollar i markedet.

- Det hjelper at sentralbankene gjør jobben sin. Det er en krise i kredittmarkedet og det er en viktig forsikring at de er der, sier en sjefmarkedsstrateg, ifølge Marketwatch.

Tiltakene er et ledd for å hjelpe likviditetstørken i markedet. Men alle er ikke like enige og det virker som at det har fått en motsatt effekt ettersom både aksje- og råvareprisene har falt.

- Det er ideen om å handle aggressivt, sentralbankene skaper alarm rundt proporsjonene på problemet, sier en aksjestrateg, ifølge Markewtacth.

Disse tiltakene er på en høyere skala enn det som trengtes etter terroraksjonene 11. september.

Det voldsomme børsfallet de siste dagene kommer etter at kredittmarkedet igjen viser svakheter. Likviditeten har skrumpet helt inn og det blir ikke tatt godt imot av markedet. Problemene i forbindelse med boligmarkedet i USA har satt sine spor for låntakere med svak betalingsevne. Banker og fond advarer mot konsekvensene av eksponeringen innen subprimelån. Sist ut var BNP Paribas som måtte fryse tre fond på grunn av ingen likviditet.

Fallende boligpriser kombinert med at de såkalte «lokkelånene», som ble gitt i perioden 2004-2005, vil koste låntakerne mye mer utover høsten, er forhold som tyder på at USA går dystre tider i møte. Når den rente- og avdragsfrie perioden på «lokke lånene» nå begynner å løpe ut, er det ventet en økning i lånekostnadene på 35 prosent eller mer, noe som kan gi en eksplosjon av tvangssalg.

- Hvor er insentivet til å kjøpe opp markedet dersom du har slutten på kjøresesongen og bekymringer rundt forretningsinvesteringer og vekst? Alt dette er nedsiderisiko for råvarer og for oljen, sier en økonom, ifølge Bloomberg.

I en undersøkelse foretatt av Bloomberg News kommer det frem at 23, eller 59 prosent, av 39 analytikere tror at oljeprisen vil falle neste uke.

- Olje, energimarkedene og råvarehandelen generelt er ekstremt eksponert mot økende likviditetsbekymringer. Dersom likviditet er nødvendig kan aktørene hurtig forsøke å komme seg ut av posisjoner, sier økonomen.

Frontkontrakten på WTI-oljen handles for 70,69 dollar, som er en nedgang på 1,3 prosent.

Det var ingen merkbar endring i renten på tiårige statsobligasjoner som for øyeblikket ligger og vaker rundt 4,8 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,23% til 13.240,52

Nasdaq -0,45% til 2.544,89

S&P 500 -0,04% til 1.453,66

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.