Rederne fikk ikke «kjøpe» diplomat

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Regjeringen stanser planen om å la Rederiforbundet finansiere en diplomat med shippingfokus.

Utenriksdepartementet og Nærings- og Handelsdepartementet er blitt enige om å se på finansieringen og mulig organiseringen av spesialutsending for nærings- og skipsfartspolitiske spørsmål ved ambassaden i Washington på nytt, fremgår det av en pressemelding tirsdag kveld.

- Vi har besluttet å omgjøre beslutningen om å akseptere et bidrag fra Rederiforbundet, da det vil være svært uheldig hvis det reises spørsmål omkring uavhengighet, ansvar og lojalitet for denne stillingen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Det var i helgen det ble kjent via Bergens Tidende at Rederiforbundet skulle dekke inntil 500.000 kroner av utgiftene til en spesialutsending ved ambassaden i Washington. Det skal være første gang det var planlagt privat finansiering av en diplomat.

Som gjenytelse skulle spesialutsendingen fokusere på shippingnæringen.

I et internt notat het det at det var viktig at vedkommende skulle ha et « ... særlig fokus på det maritime området. Dette også for å legitimere at deler av stillingen skal finansieres av Norges Rederiforbund».

Rederiforbundet skal lenge ha presset på for å få en slik spesialutsending.

Stillinger som spesialutsending ved en utenriksstasjon er vanligvis finansiert av vedkommende fagdepartement, men det er Utenriksdepartementet som er arbeidsgiver. Spesialutsendingene inngår i den samlede staben ved stasjonen og står som de andre under stasjonssjefens og UDs administrative og faglige instruksjonsmyndighet, samtidig som de i faglige spørsmål er underlagt vedkommende fagdepartement.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.