NA24.no

Rederskatten stopper utbytte

Odfjell stopper utbyttebetalingene og inntar et forsiktig syn på fremtiden.

Odfjell skulle egentlig kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling 3. desember for å vedta et tilleggsutbytte på 3 kroner per aksje til aksjonærene. Nå dropper styret forslaget som vil betydd utbetalinger av 260 millioner kroner til kjemikalietankrederiets aksjonærer.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen er regjeringens forslag til nye rederiskatteordning, som vil utløse omkring 767 millioner i redusert egenkapital for rederiet avhengig av miljøfondets balanseføring.

Dersom forslaget om et miljøfond ikke godkjennes som en del av egenkapitalen til rederiet, vil det medfører en total reduksjon i Odfjells egenkapital på 1,15 milliarder kroner. Odfjell forventer at skattekostnadsføringen vil finne sted i fjerde kvartal dersom forslaget blir lov.

I tillegg til kutt av utbyttet vil Odfjell midlertidig også stoppe nye investeringer.

Forsiktige utsikter
Odfjell er også andre skjær i sjøen enn bare rederiskatten. Rederiet ser farer for den gode veksten i verdens økonomien, både på grunn av den store volatiliteten i råvaremarkedene og som følge av kredittkrisen relatert til subprime-problemet i USA.

- Den mulige effekten på våre fraktmarkeder er usikre og vi er forsiktige som et resultat av dette, skriver Odfjell-styret.

De forventer også at den høye bunkersprisen og økende driftskostnader vil tynge rederiet fremover.

Svakt kvartal
Tredje kvartal ble det svakeste hittil i år med et driftsoverskudd på 43 millioner dollar, ned fra henholdsvis 52 millioner i første kvartal og 84 millioner i andre kvartal. Det var imidlertid bedre enn fjorårets tredje kvartal, hvor driften viste et overskudd på 32 millioner dollar.

Resultat før skatt endte på 26 millioner dollar etter driftsinntekter på 308 millioner dollar. I samme periode i fjor var inntektene på 263 millioner dollar som ga et resultat før skatt på 20 millioner dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere