Refser Giskes fiskekamp

Foto: Henrik Montgomery (Scanpix)

– Dette må være norgesrekord i dårlig eierstyring, sier Anders Onarheim.

Investoren og tidligere megler Anders Onarheim mener statens innblanding i budkampen om oppdrettsselskapet Cermaq minner om markedsmanipulasjon.

– Dette må være norgesrekord i dårlig eierstyring, sier Onarheim til Dagens Næringsliv.

Marine Harvest har de siste ukene forsøkt å overta Cermaq, men selskapet trakk seg fra kampen sist fredag da budfristen utløp. Dagen før hadde staten som gjennom Nærings- handelsdepartementet er største eier, varslet at eierposten på 43,5 prosent ønskes økt til 65 prosent.

Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet utelukker imidlertid ikke at det kan komme til å by på deler av selskapet senere.

Onarheim mener staten og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) fortjener kritikk for måten man har påvirket budkampen. Han mener det ble skapt stor forvirring og usikkerhet i markedet da staten gikk ut og sa at den vil kjøpe en stor del av selskapet dagen før fristen for et frivillig bud fra Marine Harvest gikk ut.

– Staten som største eier må gjerne mene offentlig om et bud er godt eller dårlig, men for øvrig er det eneste riktige å sitte helt i ro til budet er avklart, mener Onarheim, som sier statens oppførsel kan ligge i en gråsone når man ser på regelverket i aksjemarkedet.

Kritikken blir imidlertid kontant avfeid av næringsministeren, som mener staten har gjort alt etter boka.

– I denne saken vil det finnes like mange meninger som det finnes meglere og investorer. Mange kan ha ulike interesser, som å snakke aksjekursen opp eller ned. Hvilken interesse Onarheim har, vet ikke jeg. Som ventet er det sterke følelser i sving i denne saken. Sammen med våre rådgivere forvalter vi statens interesser, og så langt mener vi det har gått bra. At frustrasjonen er større hos andre enn hos oss, kan vel også tyde på det, sier Giske til avisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.