NA24.no

Refser pokerspillernes skattevilje

Sist oppdatert:
En av Norges største pokerprofiler er skuffet over bransjens manglende vilje til å betale skatt.

Tore Lagerborg, en av Norges mest kjente pokerspillere, betaler med glede skatt av pokergevinstene sine. Det er det ikke alle som gjør.

- Jeg har ikke samvittighet til å snike meg unna, sier Lagerborg til Nettavisen.

Og forklarer hvorfor:

- Jeg nyter jo like godt av fellesgodene som en hvilken som helst annen samfunnsborger, bortsett fra pensjon, men det er jo 100 år fram i tid. Jeg har de samme helsegodene og nyter like godt som andre av nye veier og lignende.

Komplisert regelverk
Reglene for beskatning av pokergevinster er ikke de enkleste å forholde seg til. De kan beskattes både som lotterigevinst og som næringsinntekt, avhengig av omfanget. Og hvis man kaller det næringsinntekt, altså har pokerspillet som levebrød, bryter man faktisk en paragraf i straffeloven som sier at det er «ulovlig å gjøre seg næringsvei av lykkespill».

Det kan også argumenteres for at reglene heller ikke er logiske, ettersom man ikke får fradrag for innsatsen de gangene man taper – bare når man vinner. Det kan teoretisk sett føre til at man må skatte mer enn man tjener.

Tore Lagerborg bryr seg mer om å bidra til fellesskapet enn om reglenes utforming.

- Jeg skrev opp pokerinntekten som et ekstrapunkt. Jeg skrev om hvor mye som har gått inn og hvor mye som har gått ut på visakortet. ”Skatt hva dere vil av dette”, skrev jeg på ligningen.

- Jeg hadde faktisk blitt skuffet hvis jeg hadde sluppet unna, insisterer Lagerborg.

Han endte opp med å betale 277.500 kroner i skatt.

- Pinlig å ikke bidra
Lagerborg kunne imidlertid lett ha sluppet unna ved å påstå at alle inntektene var enkeltgevinster under 10.000 kroner og dermed skattefrie. I så fall ville han vært i selskap med flere pokerspillere med god økonomi.

- Skattereglene er dårlige og upraktiske. Det er sikkert hovedgrunnen til at nesten ingen skatter. Det er lett å vri seg unna og utrolig lite pragmatisk lagt opp. De som ikke skatter har egentlig alt sitt på det tørre. Men at man med sin egen samvittighet kan slippe unna dette, skjønner jeg ikke.

- Det føles flaut og pinlig om en industriarbeider skal være med på spleiselaget og ikke jeg. Jeg skjønner ikke hvorfor pokerspillere som tjener store penger ikke kan legge igjen en skvett i samfunnskassa, sier Lagerborg til Nettavisen.

- Hvilket inntrykk har du av andre pokerspilleres holdning til skattebetaling?

- En god del betaler jo skatt, og de respekterer jeg. Men enkelte er sykelig opptatt av å ikke betale en eneste krone. Jeg skjønner at folk som har en vanlig jobb og får en heldig seier ikke skatter. Men at folk som lever godt av dette år etter år ikke skatter, skjønner jeg ikke.

Han konkluderer med følgende:

- I bunn og grunn er pokerspillere opptatt av penger. De kan dekke seg bak at de er bekymret for at de ikke får fratrekk for tapene sine. Men dette er personer som går i pluss hvert år. Dette handler om at de er for gnikne til på bidra til statskassen. Det synes jeg er trist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere