*Nettavisen* Økonomi.

Refser skulkende statsråder

Høyre-leder Erna Solberg krever jerndisiplin, og ber Stortingets presidentskap stramme opp fem statsråder som ikke møtte til spørretimen onsdag.

12.01.06 10:22

- En rekke statsråder har meldt frafall til spørretimen. Jeg mener at de viser manglende respekt for nasjonalforsamlingen, og jeg har derfor skrevet brev til Stortingets presidentskap der jeg ber om at saken blir tatt opp med Statsministerens kontor, sa Erna Solberg da spørretimen startet.

Stortingets visepresident, Carl I. Hagen (Frp) svarte at saken selvsagt vil bli drøftet i presidentskapet, og eventuelt brakt videre til Statsministerens kontor.

Fem av ni borte
Ifølge Stortinget hadde fem av totalt ni statsråder meldt frafall til den ordinære spørretimen onsdag. De fem er forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), olje- og energiministeren Odd Roger Enoksen (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap).

Årsaken til fraværet er at regjeringen denne uka er på rundreise landet rundt for å snakke med folk.

Denne grunnen synes ikke Erna Solberg holder.

- Jeg har respekt for at statsrådene vil reise, men det bør ikke gå på tvers av Stortingets agenda. Nå har vi spørretime hver 14. dag, og på grunn av julen er det seks uker siden forrige spørretime. Når vi nå må vente til februar, er det på tide og sette ned foten, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Frafall fra Høyre
Det paradoksale er at et spørsmål fra Høyre falt bort, til tross for at den aktuelle statsråden var til stede for å svare. Stortingsrepresentant Peter Skovholt var nemlig ikke til stede i stortingssalen da han skulle stille utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitt spørsmål.

Men det fortuså ikke Erna Solberg da hun ba presidentskapet refse regjeringen for elendig oppmøte.

Liten interesse
Stortinget har til vanlig muntlig spørretime hver onsdag, men Stortinget vedtok før sommerferien at det bare skal være ordinær spørretime annenhver onsdag. Det er fordi interessen for å stille slike spørsmål har vært dalende de siste åra.

I den ordinære spørretimen svarer statsrådene på spørsmål som stortingsrepresentantene har levert inn skriftlig innen kl. 14.00 torsdagen før.

I den muntlige spørretimen, som til vanlig er hver onsdag, kan representantene stille spørsmål som ikke er meldt på forhånd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.