Gå til sidens hovedinnhold

- Regjeringen har bløffet studentene

- Vi har holdt det vi lovet, parerer Kristin Halvorsen.

Denne og neste uke er det studiestart for veldig mange studenter. Tusenvis av studenter begynner på høyskoler og universiteter.

Mange av disse flytter langveisfra og trenger et sted å bo.

- Kan ikke stoles på
Forman i Fremskrittspartiet Ungdom, Himanshu Gulati, mener regjeringen ikke har holdt det de lover overfor studenter som trenger bolig.

- Jeg mener regjeringen har sviktet landets studenter de siste åtte årene, og at de derfor ikke kan stoles på når de nå lover å bygge 3.000 studentboliger i året fra og med neste år. Dagens situasjon med at 10.000 - 15.000 studenter årlig mangler studentbolig før studiestart, er videns kjent. Likevel har regjeringen sett bort fra denne problemstillingen disse åtte årene de har hatt makten, sier Gulati.

Dette er kunnskapsministeren uenig i. Hun sier at studentene er viktige for regjeringen.

- Vi har holdt det vi lovet, og vist at studentene er viktige for oss. Selvsagt vil vi fortsette å holde studentløftene våre i framtiden også. Regjeringen har i perioden 2006-2013 gitt tilsagn til 7.801 nye boliger. Forrige regjering var helt nede i 314 boliger i 2005, som var det siste året de styrte. I 2009 lovet vi at det skulle bygges 1.000 boliger i året, og dette har vi gjort, sier Kristin Halvorsen, til Nettavisen NA24.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat.

- Dette var en bløff
I juni skal Frp ha lagt fram et forslag om å doble antall studentboliger allerede fra i år. Dette skal regjeringen ha stemt imot.

- Alle de tre rødgrønne partiene lovte før forrige valg å innføre 11 måneders studiestøtte. Dette var en bløff. Frp har økt studiestøtten i sitt budsjett for i år, sier Gulati.

Halvorsen sier de har økt studiestøtten.

- Denne regjeringen har økt studiestøtten med forventet prisvekst hvert år, noe ikke forrige regjering gjorde. Dette bidrar til å opprettholde studentenes kjøpekraft. SVs mål er å øke studiestøtten opp til 123.000 og fordele den over 11 måneder, sier Halvorsen.

Studentenes kjøpekraft er i dag enda lavere enn for 37 år siden, ifølge Gulati. Samtidig med dette har regjeringen redusert studentboligtilskuddet fra 60 prosent til under 35 prosent, noe som gjør det dyrere å bygge studentboliger.

- Vi har prioritert bygging av studentboliger fordi det er det viktigste for studentenes økonomi. Norsk studentorganisasjon og de politiske ungdomsorganisasjonene har så seint som i vår gitt meg enstemmige råd om å satse på studentboliger, sier Halvorsen.

I tillegg har regjeringen innført handikapkrav på 20 prosent av studentboligene som ifølge Gulati gjør boligene cirka 150.000 kroner dyrere å bygge, mens de ikke har økt makstaket på 700.000 kroner som studentboliger maks kan koste å bygge for å få tilskudd.

- Frp lanserer nå en egen studentpakke for å gi studentene et ordentlig løft med en ny regjering. Vi mener en ny regjering må reversere den rødgrønne politikken som har gjort studentene til de store taperne under dagens regjering og gjort at studentene aldri har vært fattigere på 37 år, sier Gulati.

Frp ønsker å gjøre følgende endringer:

  • Umiddelbart doble antall studentboliger som bygges hvert år, dette har vi bevilget penger for allerede i år. På sikt mener vi det må bygges 3000-4000 nye studentboliger i året i Norge.
  • Oppheve samskipnadenes monopol til å bygge studentboliger. I august i fjor var 160 millioner kroner ubrukt til tross for stor boligmangel, fordi alt må gå via samskipnadene. Vi ønsker å også gi tilskudd til private boligbyggere slik at flere studentboliger kan bygges raskere.
  • Doble grensen for hva studenter kan tjene før stipendet kuttes.
  • Øke dagens studiestøtte.
  • Gi økt stipend til de som fullfører studiet innen normert tid.
  • Øke makstaket på 700 000 kr som boligene maks kan koste å bygge for å få tilskudd, et tak regjeringen ikke har økt til tross for sterk økning i byggekostnader og at regjeringens handikaptoalettkrav har gjort boliger cirka 150 000 kroner dyrere å bygge

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot