Etter det Nettavisen erfarer går regjeringen inn for å kutte elavgiften med 650 millioner kroner.

Det er første gang på 16 år at den reduseres.

Ifølge NTB bidro avgiften med inntekter på 10 milliarder kroner i 2017. Avgiften ble innført i 1951, og har vært svært inntektsbringende.

1. oktober i år vedtok Statnett å øke sentralnettsavgfiten med ni prosent for vanlige forbrukere. Det betyr at det blir dyrere å leie strøm.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Elavgiften har økt med 40 prosent

Med reduksjon i elavgiften blir det altså lagt opp til at det skal bli billigere å bruke strøm. Eksperter er usikker på hvor mye en vanlig forbruker sparer på reduksjonen.

- En reduksjon i elavgiften er hvert fall motsatt vei enn det det har vært på en lang stund. Men når Statnett har satt opp avgiften på sentralnettariffen så er jeg usikker på om folk flest sparer så mye med regjeringens reduksjon i elavgiften, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight til Nettavisen.

Etter at statsbudsjettet ble offentliggjort klokken 10.00 kunne man lese at avgiftsletten vil utgjøre 190 kroner for en gjennomsnittsfamilie.

«Avgiftene for strøm reduseres noe fra 16,58 til 15,83 øre per kWh.

Inkludert merverdiavgiften på 25 prosent betyr det at elavgiften blir 19,7875 øre per kWh.

For et årsforbruk på 20.000 kWh blir det en avgifslette på ca 190 kroner.»

Les også: NRK-lisensen passerer 3000 kroner

Ifølge Energi Norge økte elavgiften med 40 prosent fra 2006 - 2015. I samme periode var den generelle prisveksten 18 prosent.

Tall fra Energi Norge viser også at elavgiften bidro med 14 milliarder kroner i inntekter til staten i 2015.

NTB skriver at elbransjen flere ganger har spurt etter en reduksjon i elavgiften.

I fjor ble elavgiften økt til 16,58 prosent per kilowatt.

Kilder Nettavisen har vært i kontakt med opplyser at målet med reduksjon i elavgiften er at regjeringen ønsker å unngå at folk skal få høye strømregninger til det som kan bli en kald og tørr vinter.

Les også: Sukkeravgiften reverseres - billigere godteri

Tørke ga høye strømpriser

Et år med tørt vær har gitt den høyeste strømprisen i Norge siden 2010. Det høye prisnivået er ventet å vedvare også i høst og kan til og med øke ytterligere, meldte NTB i august.

Strømprisene kan faktisk bli enda høyere om ikke nedbørsbildet endrer seg de kommende månedene. I verste fall kan husholdningene få en prisøkning i høst som tilsvarer en årlig kostnad på 5.000 kroner, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

– Vi er veldig avhengig av at vi får normale mengder nedbør i høst. Hvis ikke, er det fare for at strømprisene kan bli veldig høye, sa Lilleholt til NTB i august.

– Jeg frykter også for 2019 ettersom det ofte er forsinkelser i kraftleveransen. Snøen som kommer i høst, bør smelte og kunne være en kraftressurs til våren 2019. Da er det viktig at det kommer rikelig mengder snø.

Les også: Her får du alt om statsbudsjettet

I juli meldte NRK at strømprisene i Norge kunne øke med 30 prosent i andre halvår i år, ifølge det som var nye prognoser da. Dersom de prognosene skulle slå til kunne det gi økte strømregninger på 4000 kroner per år for en husstand.

– Vi har en prognose som gir en gjennomsnittlig strømpris på omtrent 50 øre for siste halvår i år, sa senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight til NRK.