Regjeringen sier midlertidig ja til ICA-avtalen

Foto: Helle Nilsen (Nettavisen)

Til høsten fatter Konkurransetilsynet endelig beslutning i saken.

08.07.13 13:49

ICA Norge mener avtalen med NorgesGruppen er en forutsetning for å kunne overleve i Norge. Avtalen gjør det mulig å redde arbeidsplasser, mener ICA Norge.

– Vi er svært glad og ikke minst takknemlig for at departementet nå har gitt oss muligheten til å starte et innkjøpssamarbeid med NorgesGruppen. Dette handler om ICA Norges og våre ansattes framtid, og denne avtalen vil være et viktig bidrag i kampen for å snu selskapet, sier administrerende direktør Thorbjørn Theie i ICA Norge.

Han tolker den midlertidige godkjenningen fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) som et sterkt signal før den endelige beslutningen i saken.

Avgjøres i høst

Departementet gir grønt lys til at samarbeidet om innkjøp får fortsette fram til en endelig beslutning foreligger fra konkurransemyndighetene.

Departementet slår samtidig fast at Konkurransetilsynets vedtak om midlertidig opphør av samarbeidet om distribusjon skal opprettholdes. Det betyr at ICA selv må sørge for å kjøre ut varer til sine butikker, påpeker FAD. Dette er noe ICA fra før har forpliktet seg til, så lenge saken er til behandling hos konkurransemyndighetene.

Konkurransetilsynet skal i løpet av høsten ta endelig stilling til om samarbeidet mellom ICA og NorgesGruppen er konkurranseskadelig og ulovlig.

– Skadelig

Forbrukerrådet har fra før gjort seg opp sin mening i saken.

– At det åpnes for et midlertidig innkjøpssamarbeid med NorgesGruppen og ICA rokker ikke ved vårt syn om at en endelig avtale vil være skadelig for det norske dagligvaremarkedet, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Han mener en endelig avtale om innkjøp og distribusjon i realiteten vil medføre at det kun vil være tre kjeder på innkjøpssiden i Norge. Dermed vil mer makt bli samlet på færre hender, noe som vil gi høyere priser på lang sikt og dårligere utvalg, mener han.

LES OGSÅ: - Rimi og ICA kan forsvinne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag