NA24.no

Erna Solberg ankommer sonderingsforhandlingene i 2013 med en bærepose i hånda.
Erna Solberg ankommer sonderingsforhandlingene i 2013 med en bærepose i hånda. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Regjeringen utsetter bæreposeavgiften

Sist oppdatert:
Avgiften på bæreposer blir likevel ikke innført 15. mars. Flere tror nå at avgiften blir skrotet helt.

Finansdepartementet sier i en pressemelding at avgiften vil bli behandlet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Under forhandlingene om statsbudsjettet for 2015 ble det besluttet å innføre en avgift på bæreposer fra 15. mars i år. Men tirsdag meldte Finansdepartementet at innføringen er utsatt.

«Departementet har på bakgrunn av innspillene som har kommet i høringsrunden, besluttet at avgiften på bæreposer ikke skal iverksettes fra 15. mars 2015», heter det pressemelding.

– Jeg tolker dette slik at poseavgiften ikke vil bli innført noen gang, sier Frps skattepolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til VG.

Virke jubler
Forslaget var sendt på høring, men tirsdag opplyste Finansdepartementet at avgiften likevel ikke blir innført førstkommende søndag.

Virke, som organiserer store deler av den norske handelsnæringen, er en av dem som uttalte seg kritisk til avgiften i sin høringsuttalelse.

– Nå gjenstår det bare å skrote avgiften i revidert nasjonalbudsjett i mai. Dette må vi se som en full seier mot poseavgiften, sier samfunnspolitisk direktør Harald Andersen i en pressemelding.

Avgiften var anslått å gi staten 1 milliard kroner i merinntekt, men den korte pressemeldingen fra Virke sier ikke noe om hvilke hensyn som nå har gjort at innføringen er utsatt eller hvordan de tapte inntektene skal dekkes inn.

Omstridt avgift
Poseavgiften var opprinnelig en del av miljøpakken som Fremskrittspartiet måtte svelge for å få sentrumspartiene med på kuttene i bensin- og bilavgifter.

Avgiften skulle etter planen være på 1,50 kroner. Etter at den ble presentert, ble ikke Frp, Høyre, Venstre eller KrF enige om hvem som hadde foreslått den upopulære avgiften.

– Dette viser at man har tatt til fornuften og hørt på alle de negative innspillene i høringsrunden. Vi har heldigvis en regjering som lytter til innspill og korrigerer kursen, sier Hagesæter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere