*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringen varsler ny krisepakke

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Norske banker skal få hjelp 9. februar.

25.01.09 09:27

- Regjeringen legger fram nye tiltak 9. februar som skal styrke bankenes utlånsevne, slik at at næringslivet og husholdningene lettere skal få nye lån, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding lørdag.

NA24 - din næringslivsavis

Det poengteres at regjeringen følger situasjonen i bankene nøye.

- Alvorlig krise
- Vi er inne i en alvorlig internasjonal finanskrise, og utsiktene for den økonomiske utviklingen er kraftig svekket, sier finansministeren.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Halvorsen og Finansdepartementet understreker at norske banker hadde tilfredsstillende resultater de tre første kvartalene i 2008 og at utlånstapene da fortsatt var lave.

Finansministeren mener de må sørge for fortsatt tilfredsstillende lønnsomhet og egenkapital for å møte svakere konjekturer, tross det hun fremhever som et solig bankvesen.

Sikter mot høyere kjernekapital
- Vi er kjent med at en del banker nå sikter mot en høyere kjernekapitaldekning for å sikre tilgang til finansiering til akseptable vilkår. Dersom bankene ikke får skaffet kapital til akseptable vilkår, kan det bli vanskelig for næringsliv og husholdninger å få nye banklån, sier Halvorsen.

Kjernekapitalen består for øvrig av egenkapitalen pluss den såkalte hybridkapitalen.

- Etter Regjeringens vurdering er det nå riktig å bruke finanspolitikken for ytterligere å stimulere økonomien. Finanspolitikken kan ikke forhindre den avdempingen som nå ventes, men målrettede tiltak kan bidra til å dempe tilbakeslaget, og stimulere sysselsettingen. Mandag legger vi derfor frem forslag til endring av statsbudsjettet 2009. Forslagene er innrettet for å stimulere sysselsettingen, bekjempe arbeidsløshet og dempe virkningene av den internasjonale finansuroen på norsk økonomi, sier finansminister Halvorsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.