NA24.no

Regjeringen venter flere ledige

Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringen justerer opp anslaget for arbeidsledigheten det neste året til 3,75 prosent.
Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringen justerer opp anslaget for arbeidsledigheten det neste året til 3,75 prosent. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
- Viser at det er tegn til skyer rundt oss.

– Det er ingen stor økning, men det viser at det er tegn til skyer rundt oss, sa Solberg rett før regjeringen gikk inn til den tre dager lange budsjettkonferansen på Hurdalsjøen hotell og konferansesenter mandag morgen.

De neste tre dagene skal hovedlinjene i neste års statsbudsjett trekkes opp.

Regjeringen legger til grunn at veksten i sysselsettingen vil vokse med 1 prosent i 2015, noe som er litt under snittet de siste årene. Det betyr at ledigheten vil vokse til 3,75 prosent, ifølge de oppdaterte anslagene som Solberg hadde med seg til Hurdalssjøen.

Vekstfremmende skattelette

– Det er viktig å ikke overdrive denne situasjonen. Men det er et uttrykk for noe vi må gripe fatt i. Det handler først og fremst om konkurransekraften, og det er en utfordring vi ikke må gjemme unna, sa Solberg.

Finansminister Siv Jensen (Frp) beskriver utsiktene for norsk økonomi som fortsatt gode, men også hun brukte uttrykk som utfordringer og mørke skyer da regjeringen stilte opp til det tradisjonelle gruppebildet i forkant av budsjettkonferansen.

– Når landene rundt oss er i ferd med å komme ut av krisen, så gjør de det med en enorm sult. Den situasjonen må vi bidra til å hjelpe norske bedrifter med, i form av vekstfremmende skattelettelser, infrastruktur og utdanning og forskning, sa hun.

Uten V og KrF

Høyre og Frp-regjeringen skal ikke bare lage sitt første budsjett med «fotavtrykk» fra regjeringsplattformen som ble snekret på Sundvollen i fjor høst. De må også lage et forslag til statsbudsjett som kommer til å overleve i møte med samarbeidspartiene Venstre og KrF når forslaget legges fram for Stortinget til høsten.

– Det kan komme ting i budsjettet som vi håper, men ikke vet om vi får flertall for. Men det aller viktigste er at det blir et budsjett som er best for norsk økonomi, sier Solberg til NTB.

Hun legger til at regjeringen har avklart med Venstre og KrF at de først og fremst ønsker å øve innflytelse på statsbudsjettet når det kommer til Stortinget. Ingen av de to partiene er til stede med så mye som en observatør under budsjettkonferansen.

Holde løfter

I forkant av budsjettkonferansen trakk Solberg opp følgende mål for de neste dagene:

– Det dreier seg om å levere på det våre partier har lovet. Å bygge mer infrastruktur, vekstfremmende skattelettelser og å bygge Norge som kunnskapssamfunn. Vi skal skape pasientenes helsevesen og en fornyet og forbedret offentlig sektor, sa Solberg på en pressekonferanse før forhandlingene startet. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere