*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringen vil øke BSU-ordningen med 50 prosent

Regjeringen går inn for å øke sparekvoten på BSU fra 200.000 til 300.000 kroner i skattereformen som ble lagt frem onsdag. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Vraker Skatteutvalgets forslag om økt beskatning av folks hjem, skatt på inntekt fra utleiebolig og fjerning av BSU-ordningen.

07.10.15 11:34

I regjeringens skattereform som ble lagt frem onsdag formiddag, er det en gladmelding til unge boligkjøpere. Regjeringen legger vekk Scheel-utvalgets forslag om å droppe Boligsparing for ungdom (BSU) og går i stedet inn for å styrke ordningen.

I dag er sparekvoten på BSU 200.000 kroner. Regjeringen foreslår å øke den til 300.000. Endringen skal tre i kraft med virkning fra og med inntektsåret 2016.

Få oversikt: Følg statsbudsjettet direkte

- Tall fra SSB viste før sommeren at aldri før har ungdom spart så mye til bolig som nå. Det er krevende for ungdom å kommen inn på boligmarkedet, men vi sørger vi for at sparemotivasjonen styrkes ytterligere og gir ungdom en bedre plattform investering i ny bolig, sier Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur til Nettavisen.

Det maksimale årlige sparebeløpet i BSU ble i 2014 økt fra 20.000 kroner til 25.000 kroner, og det samlede sparebeløpet ble økt fra 150.000 kroner til 200.000 kroner.

Flere studieboliger
I statsbudsjettet går det frem at regjeringen neste år vil starte bygging av 2200 nye studentboliger. Studiestøtten foreslås økt utover prisveksten.

Økningen i studiestøtten vil gi studentene 316 kroner mer i måneden, ifølge Norsk studentorganisasjon. I dag kan studenter få totalt 100.920 kroner årlig i lån og stipend fra Lånekassen.

Godt mottatt
Forslaget om BSU-økning får positiv mottakelse av bankene.

- Dette er en gledens dag for de unge og veldig bra for å stimulere til sparing til kjøp av bolig, sier Jannicke Amundsen Bricaud, leder for personmarked i KLP Banken i en pressemelding.

Hun viser til at beløpet er mer i samsvar med egenkapitalkravet til kjøp av bolig. En bolig til 2 millioner kroner har krav til egenkapital på 300.000 kroner.

- Boligene har blitt dyrere, og da er det veldig bra at BSU-beløpet følger etter. På grunn av egenkapitalkravet på 15 prosent kan det være vanskelig for mange unge å komme seg inn i boligmarkedet uten hjelp fra foreldrene. Økning av BSU-beløpet er et incentiv til sparing som gir fradrag på skatten for de unge med egen inntekt, sier Amundsen Bricaud.

– På høy tid, men også en gledens dag, sier DNB-sjef Trond Bentestuen i en pressemelding.

Han viser til at mens boligprisene har gått opp 33,3 prosent de siste fem årene, har BSU-grensene stått nesten stille.

- De unge har stått og sett på at boligmarkedet har reist fra dem. Uten foreldre som har kunnet stille opp, har de blitt stående igjen på perrongen. Nå gjør Regjeringens forslag det litt lettere å kunne spare opp nok egenkapital, sier Bentestuen.

Ikke skatt på utleiebolig
Regjeringen legger ellers vekk Skatteutvalgets forslag om økt beskatning av folks hjem og skatt på utleiebolig. Kapur mener at innføring av boligskatt ikke er veien å gå for å dempe presset i boligmarkedet.

- I dag er det et sterkt press på eiendomsmarkedet, og mye av våre kostnader er forbundet med å bo. Hvorfor skal vi gjøre det enda dyrere? Vi kan aldri skatte oss ut av boligmangelen. Da må vi heller fortsette satsingen på å få byggekostnadene ned og byggetakten opp gjennom forenklinger i byggereglene, mener Kapur.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur.

Han er også fornøyd med at det heller ikke blir skatt på utleie.

- Det ville bare ha ført til at regningen hadde havnet rett hos leietager, og leieprisene ville gått opp. Dermed gjør man situasjonen enda verre for dem som har det vanskeligst fra før. Det er ofte snakk om studenter og flyktninger.

- Det ikke er «rike bolighaier» som tjener penger på å leie ut leiligheter i sine egne boliger, men alt fra nyetablerte som trenger en liten ekstrainntekt i startfasen til enslige eldre som synes det er trygt å ha noen boende hos seg, og som er avhengig av leieinntekter for å få endene til å møtes, sier Kapur, som har vært skeptisk til Scheel-utvalgets forslag om boligskatt og fjerning fra BSU fra dag én.

- Derfor varslet jeg allerede i fjor at det ville være en viktig kampsak for meg å hindre innføring av slike endringer. Dette er jeg veldig fornøyd med, sier Kapur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.