*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringen vil skjerpe utbytteskatten

OSLO 20151007. Fremleggelse av statsbudsjettet 2016. Finansminister Siv Jensen (Frp), med statsbudsjettet i vesken, foran huset sitt i Oslo tidlig onsdag morgen. Jensen legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Vil hindre skattetilpasning i ny skattereform.

07.10.15 14:25

Regjeringen og finansminister Siv Jensen har i dag lagt frem statsbudsjettet for 2016 og forslag til ny skattereform.

I forslaget til skatte- og avgiftsopplegg neste år vil regjeringen øke skatten på utbytte, men mindre enn det Skatteutvalget foreslår.

Les skattemeldingen her

Skjerper utbytteskatt
Departementet vurderer at økt utbytteskatt bør «gjennomføres enten ved å innføre et supplerende skattegrunnlag til alminnelig inntekt eller gjennom oppjustering av alminnelig inntekt».

- Etter en samlet vurdering mener departementet at den mest hensiktsmessige løsningen vil være oppjustering av alminnelig inntekt. Oppjusteringen kan gjennomføres ved at utbytte mv. som skattegrunnlag multipliseres med en oppjusteringsfaktor, heter det.

Uendret samlet marginalskatt på utbytte, inkludert selskapsskatt, med en skattesats på 22 prosent krever en oppjusteringsfaktor på rundt 1,44. Denne oppjusteringsfaktoren setter regjeringen til 1,15. Disse inntektene vil dermed bli ganget med 1,15 før de skattlegges.

- For 2016 foreslås det at utbytte mv. oppjusteres med faktoren 1,15 slik at den samlede marginalskatten på utbytte (inklusive selskapsskatt) holdes om lag uendret. Da det for 2016 foreslås lavere marginalskatt på lønn, vil likevel motivet til inntektsskifting bli noe mindre enn i dag.

Vil hindre skattetilpasning
Grunnen er at lavere skatt på alminnelig inntekt, hvor det nå foreslås et kutt til 25 prosent, kombinert med økte skattesatser på personinntekt, vil gjøre det betydelig mer lønnsomt å omdanne arbeidsinntekt til det skatteutvalget omtaler som eierinntekt

- Et avvik mellom marginalskatt på utbytte inklusive selskapsskatt og maksimal marginalskatt på lønnsinntekt inklusive arbeidsgiveravgift vil gjøre det lønnsomt for enkelte å omdanne arbeidsinntekt til utbytte. Det er viktig å unngå at motivet til slik inntektsskifting blir for stort, heter det i skattemeldingen.

Denne forskjellen var 6,1 prosentpoeng fra 2006 til 2013, men økte til 7 prosentpoeng fra 2014.

Samtidig erkjennes det at det er ulemper ved å øke utbytteskatten, som kan gjøre det mindre lønnsomt å investere i aksjer.

- Samlet mener regjeringen at det er nødvendig å øke skatten på utbytte når skattesatsen på alminnelig inntekt blir satt ned, men at ulempene ved en skatteøkning taler for å øke skatten mindre enn det utvalget foreslår, heter det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.