NA24.no

Regnefeil ga børsrekord

Sist oppdatert:
Jobbmarkedet i USA er bedre enn først antatt, og børsen tok bølgen fredag.

De sentrale aksjeindeksene i USA steg markant fredag. S&P 500-indeksen nådde ny rekord, selv om børsen falt noe tilbake helt mot slutten av dagen.

Oppgangen kom på grunn av gledelige tall om det amerikanske jobbmarkedet. Den månedlige sysselsettingsrapporten viste en sysselsettingsvekst utenfor jordbruket med 110.000 fra august til september. Det var omtrent som ventet.

Den store overraskelsen kom i form av en kraftig revidering av tallene for august. For en måned siden ble det meldt at sysselsettingen i august falt med 4.000. Dette var radikalt dårligere enn forventet, og ga næring til frykten for at den amerikanske økonomien var på full fart inn i resesjon. Nå er august-tallet endret til pluss 89.000.

Det spekuleres i at det kan ha vært et beregningsproblem knyttet til ansatte i skolesektoren, på grunn av endret ferieavvikling.

På grunn av befolkningsveksten i USA trengs det er sysselsettingsvekst over 100.000 for å unngå at arbeidsledigheten stiger. Selv etter dagens revisjon ser arbeidsmarkedet ut til å svekke seg i forhold til i fjor, men langt mindre dramatisk enn slik det så ut i august.

De svake august-tallene kan også ha bidratt til at den amerikanske sentralbanken senket renten med et halvt prosentpoeng i september.

Fredag uttalte visesentralbanksjef Donald Kohn i en tale at sentralbankens ene rentekutt kan være nok for å hindre at verdens største økonomi tar skade av finansuroen de siste månedene. Markedsaktørene har jevnt over ventet flere kutt fremover.

Blandede selskapstall
Kredittkrisen har rammet meglerkjempen Merrill Lynch. Nå melder selskapet om et anslått tap per aksje i tredje kvartal på 50 cents per aksje. Nedskrivninger på 5,5 milliarder dollar kommer etter tillitskrisen i finansmarkedene. Tapene kommer etter at subprimekrisen rammet låneporteføljen og strukturerte produkter. Aksjen endte likevel opp drøyt 2 prosent.

Produsenten av Blackberry, Research in Motion, la torsdag kveld frem sterke tall for siste kvartal. Resultatet endte på 287,7 millioner dollar eller rundt 50 cents per aksje. Det var helt i tråd med forventningene til analytikerne. Aksjen steg hele 13 prosent, og dette ser ut til å ha inspirert IT-markedet, for Nasdaq-indeksen steg hele 1,7 prosent fredag.

Oljeserviceselskapet Nabors Industries har sendt ut et resultatvarsel der de advarer mot et svakere tredje kvartal, blant annet på grunn av lavere aktivitet innen borevirksomheten i USA. Dermed klarer de ikke nå konsensusestimatene til analytikerne. Aksjen falt nær 3 prosent.

Rentene opp
Markedsrentene i USA steg markant etter jobbtallene. Renten på tiårige statsobligasjoner er fredag 4,64 prosent, mot 4,52 torsdag.

Dollaren endret seg lite tross jobbtall og renteoppgang. Den var praktisk talt uendret mot euro og noe svakere mot kronen, som også styrket seg mot euro.

Oljeprisen var lite endret fredag etter sterk oppgang torsdag kveld norsk tid. Et fat nordsjøolje for levering i november koster 78,71 dollar, mot 78,95 torsdag kveld.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,66% til 14.066,01

Nasdaq +1,71% til 2.780,32

S&P 500 +0,96% til 1.557,59

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere