NA24.no

Regner med lavere lønnsvekst

Både økonomer og husholdninger er mer pessimistiske enn tidligere med tanke på lønnsveksten i år, viser Norges Banks ferske forventningsundersøkelse i fjerde kvartal.

Oslo (NTB): Mens økonomene tror den gjennomsnittlige lønnsveksten i år blir på 3,5 prosent, tror husholdningene veksten blir på 2,3 prosent i 2013. Det er en nedgang på henholdsvis 0,1 og 0,2 prosentpoeng sammenlignet med tredje kvartal.

Både for partene i arbeidslivet og næringslivsledere er forventningene til årets lønnsvekst – henholdsvis 3,7 og 3,1 prosent – uendret.

Økonomenes antakelser om prisstigningen tolv måneder fram i tid, er i årets fjerde kvartal på 2,1 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra tredje kvartal. Partene i arbeidslivets forventninger viser derimot en oppgang på 0,1 prosentpoeng, til 2,0 prosent. Næringslivsledere venter en prisstigning på 2,2 prosent det nærmeste året, en svak nedgang, mens husholdningene tror på en prisvekst på 2,7 prosent, det samme som i forrige kvartal.

38,5 prosent av næringslivslederne forventer at lønnsomheten i egen bedrift skal bli bedre de neste tolv månedene, mot 30,1 prosent i forrige kvartal. Andelen som venter svekket lønnsomhet, er 19,9 prosent, mot 21,8 prosent i forrige kvartal. Lønnsomhetsindeksen for de neste tolv månedene øker fra 8,3 poeng i tredje kvartal, til 18,6 poeng i inneværende kvartal.

Opinion Perduco AS utfører på oppdrag fra Norges Bank kvartalsvise forventningsundersøkelser om inflasjons- og lønnsutviklingen blant norske eksperter i finansnæringen og akademia, arbeidslivsorganisasjoner, bedriftsledere og husholdningene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere