*Nettavisen* Økonomi.

Regnet med milliarder - får ikke en krone

Foto: (Scanpix)

Det tok bare timer fra krisepakken kom, til Jens' regnestykke ble foreldet.

27.01.09 16:14

Dag én etter at regjeringen la fram nye utbytteanslag fra statens selskaper, spiller Telenor disse fullstendig ut over sidelinjen.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag la regjeringen fram sin krisepakke for norsk økonomi. Der ble også anslagene for hva staten får av utbytte fra selskapene, der staten er inne på eiersiden, nedjustert.

I stortingsproposisjonen heter det at utbytteinntektene fra selskaper under Næring- og handelsdepartementets (NHD) forvaltning ventes å bli på 14,938 milliarder kroner. Dette er en nedjustering på 2,246 milliarder kroner fra da budsjettet ble lagt fram i oktober.

(Se faktaboks for hvilke selskaper NHD har eiendeler i.)

En av grunnene er at regjeringen dropper utbytte fra Argentum, statens fond for å fremme nyetablering av norske bedrifter. Det betyr 246 millioner kroner i mindre utbytte. I tillegg nedjusteres utbytteforventningene fra de andre selskapene.

Rett på skraphaugen
Men i dag morges kom meldingen fra Telenor som sender hele regnestykket rett på skraphaugen.

For å unngå å bli mektig upopulære blant sine aksjonærer, vil Telenor droppe den mye kritiserte emisjonen som skulle finansiere investeringen i India for telegiganten. I stedet foreslår selskapet å droppe utbyttet for både 2008 og 2009.

I aksjemarkedet var konsensusestimatene for Telenor at telekjempen skulle utbetale 10,36 milliarder kroner i utbytte de neste to årene. Staten eier nesten 54 prosent av Telenor, og skulle følgelig få 5,59 milliarder av disse kronene. Bare for 2008 skulle staten hatt rundt 2,7 milliarder kroner fra Telenor.

Dermed blir bortfallet av telenorutbytte alene større enn nedjusteringen som ble gjort i går.

Lite fra DnB Nor
Men det er slett ikke bare Telenor som skaper hodebry for tallknuserne i Nærings- og handelsdepartementet. Også DnB Nor ligger an til å komme med langt mindre penger til storeier staten enn det man tidligere ventet. For 2007 betalte banken ut 5,99 milliarder kroner i utbytte, hvor rundt to milliarder kroner gikk til staten. Basert på konsensus for 2008 skulle staten fått 680 millioner kroner i utbytte, men i tråd med signalene fra regjeringen selv kommer det neppe noen ting fra banken. Dermed blir regnestykket enda verre for NHD.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dere er kjapt på banen og ødelegger anslagene til NHD?

- Det kan du si. Men samtidig går vi bort fra en emisjon hvor staten skulle bidra med kapital. Så sum blir ikke effekten særlig stor, sier Pål Kvalheim, informasjonsdirektør i Telenor til NA24.

Telenor gikk bort fra emisjonsplanene etter massiv kritikk fra aksjonærene

- Begrenset effekt i sum
- Vi har foretatt mange vurderinger og fått tilbakemeldinger fra store og små aksjonærer og håper dette er en løsning som aksjonærene er mer positive til. Og vedtak om utbytte for 2008 skal formelt fattes den 11. mai. Men når det gjelder staten slipper de å bidra med kapital i en emisjon. Så i sum er effekten begrenset, mener Kvalheim.

- Men dere tror at nullutbyttepolitikken er spiselig for aksjonærene.

- Vi regner med at dette skal gå gjennom.

- Har dere klarert forslaget om nullutbyttet med storeieren staten?

- Beslutningen fattes på generalforsamlingen. Det er min kommentar, sier Kvalheim.

- Mange endringer
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, sier det kommer mange endringer i statsbudsjettet underveis.

- Hvis dette er en lønnsom investering, har ikke staten noe kontantproblem. Generelt er det å holde tilbake utbytte en bra måte å gjøre det på nå, fordi det legger mindre beslag i kredittmarkedet, mener Andreassen, som også sier dette er den billigste måten selskapet kan skaffe seg penger på.

Andreassen gjør det klart at med manglende utbytte fra Telenor og andre selskaper vil regjeringens stimulans på norsk økonomi bli enda kraftigere, og konsekvensen er at det kommer mindre inn på oljefondet.

- Men disse investeringer gjøres for å få pengene tilbake. Hadde det vært et stort hull å investere i India, ville pengene vært borte for Norge. Men nå er sannsynligheten at du får en høyere avkastning for disse pengene på denne investeringen, mener Andreassen.

- Styrets ansvar
Statssekretær Øyvind Slåke i Nærings- og handelsdepartementet kommer med følgende skriftlige svar i en e-post tirsdag ettermiddag:

- Det er styrets ansvar å vurdere de forretningsmessige sidene knyttet til finansieringen av selskapet. Jeg har merket meg at styret nå har konkludert med at de ikke vil gjennomføre en emisjon, men vil finansiere kjøpet (i India) på en annen måte. Regjeringen har som kjent tidligere hatt en dialog med Telenor knyttet til å delta i en eventuell emisjon. Når det gjelder vurderinger av alternative finansieringsformer til en emisjon, herunder redusert utbytte, har ikke regjeringen vært involvert i disse, kommenterer Slåke.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag