Regnskapsgrep ga kjempepluss

Rigg er brennhett på børsen, og Ocean Rig leverer kanontall for fjerde kvartal. Men det er en hake ved tallene.

(NA24): Ocean Rig fikk et overskudd etter skatt på 56,3 millioner dollar i fjerde kvartal, en fremgang fra minus 24,8 millioner dollar samme kvartal i fjor.

Dels har dette å gjøre med at den høye oljeprisen har gjort selskapets to dypvannsrigger langt mer attraktive for oljeselskapene, men den underliggende fremgangen er nok ikke så stor som tallene ved første øyekast indikerer.

For i fjerde kvartal skrev Ocean Rig opp verdien av riggen Eirik Raude med 60,4 millioner dollar, eller rundt 400 millioner kroner. Det er en ren regnskapsjustering og har selvsagt ingen kontanteffekt, på samme måte som det ikke belastet kassen da Ocean Rig i sin tid skrev ned verdien av riggen.

Driftsinntektene økte fra 29,4 til 49,9 millioner dollar i kvartalet, men Ocean Rig er fortsatt ikke helt oppe på null når den ekstraordinære oppskrivningen holdes utenom.

Uansett er det ingen tvil om at ting ser mye bedre ut enn for tre år siden, og så er da også aksjekursen mer enn tidoblet.

Ocean Rig skriver i dagens kvartalsrapport at utsiktene er gode, og det pekes på at det nå sluttes rigger på gode rater og så langt frem som til 2013. Dette vil gjøre det mulig å betale tilbake penger til aksjonærene uten å ta for stor risiko, påpeker Ocean Rig.

Samtidig med kvartalstallene melder Ocean Rig at Christian Mowinckel slutter som finansdirektør og fungerende adm. direktør, av personlige grunner.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.