NA24.no

Reiten som fryktet

Sist oppdatert:
Norsk Hydro og Eivind Reiten får investorene til å puste lettet ut etter bomben i forrige uke.

Det var knyttet stor interesse til Norsk Hydro da de la frem resultater for andre kvartal tirsdag morgen. Mye av spenningen var imidlertid tatt ut etter at Hydro kom med et resultatvarsel i forrige uke. Det var imidlertid ingen nye bomber i resultatrapporten.

NA24 - din næringslivsavis

Det underliggende driftsresultatet før avskrivninger (EBIT) i andre kvartal var 1.619 millioner kroner, en nedgang fra 2.032 millioner kroner i kvartalet før og 2.886 millioner kroner i andre kvartal 2007.

Hydros underliggende resultat fra videreført virksomhet gikk ned til 1.335 millioner kroner i andre kvartal 2008 fra 1.442 millioner kroner i kvartalet før og 2.152 millioner kroner i andre kvartal 2007.

Driftsinntektene var på 23,98 milliarder kroner i andre kvartal, noe som var opp 4 prosent fra samme kvartal i fjor.

Varslet på forhånd
Norsk Hydro kom den 14. juli med et resultatvarsel som rystet markedet. Aluminiumsselskapet opplyste da at kostnadsøkninger kom til å utligne de økte aluminiumsprisene. I dag viser det seg at guidingen var riktig.

Det svekkede resultatet skyldes hovedsakelig den svekkede amerikanske dollaren og økte kostnader i bransjen for oppstrømsvirksomhet.

På forhånd var det ventet at Norsk Hydro ville legge frem en omsetning på 22,71 milliarder kroner, med et driftsresultat før avskrivninger (EBIT) på 1,6 milliarder kroner. Resultat før skatt var ventet å ende på 1,74 milliarder kroner i kvartalet, ifølge TDN Finans.

Svak guiding
Underliggende EBIT for Aluminium Metall gikk ned i kvartalet sammenliknet med første kvartal 2008, hovedsakelig på grunn av høyere driftskostnader som følge av økende kostnader til alumina, frakt og karbon, i tillegg til økende priser på olje og gass. I meldingen skriver Hydro at aluminiumprisene ventes å holde seg på et høyt nivå på grunn av økende priser på energi og råmaterialer og usikkerhet i forhold til levering av energi. Det er imidlertid også usikkerhet knyttet til etterspørselsutviklingen.

For delen Aluminium Produkter var det underliggende EBIT opp betydelig i andre kvartal i forhold til første kvartal 2008. Her venter Hydro imidlertid svakere utvikling resten av året.

Underliggende EBIT for energivirksomheten gikk betydelig ned i forhold til første kvartal 2008, hovedsakelig på grunn av lavere spotpriser i Sør-Norge. Hydro opplyser videre at Hydros solenergiaktiviteter rapporterte et tap på 36 millioner kroner i andre kvartal, sammenliknet med et tap på 22 millioner kroner i første kvartal 2008 og et tap på 16 millioner kroner i andre kvartal 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere