NA24.no

Reitens bratte nedtur

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . (Scabpix)
Sist oppdatert:
I 2004 ble Eivind Reiten kåret til «årets forretningsmann». Nå er han fritt vilt. Se hva som skjedde.

Hvordan kan mannen som i 2004 ble kåret til «Årets forretningsmann» plutselig nærmest sitte på oppsigelse? Vi har sett på Hydro-sjef Eivind Reitens nedtur det siste halve året.

NA24 - din næringslivsavis

- Mange ville nok tenkt at en toppleder med politisk bakgrunn, som sitter i en bedrift som har vært statseid i flere tiår, ville strekke seg langt for å være lojal overfor politiske signaler, sier Trygve Gulbrandsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Skyteskive for fagbevegelsen
Han tror det er mange forhold som gjør at Reiten har gått fra å være nærmest genierklært til å bli skyteskive for fagbevegelse og høylytte rødgrønne politikere.

- Det er nok flere ting, men han lobbet blant annet i Brussel om hjemfallsretten mot regjeringen. Det fikk nok en del politikere til å føle at han ikke er lojal mot eieren. I et politisk system er man avhengig av at agentene er lojale, sier Gulbrandsen. Han sto bak bøkene «Næringslivet mellom marked og politikk» og «Norske makteliter» i Maktutredningen og har forsket mye på makt, eliter, tillit og eierskap.

Rendyrket selskapene
Prisen «Årets forretningsmann» fikk han, ifølge juryen, for å ha «håndtert vanskelige utfordringer som nedbemanning i distriktene på en åpen og ryddig måte» og ha stått bak «snuoperasjonen og fisjonen av Hydro Agri». Hydro Agri ble til Yara i 2004. Rendyrkingen fortsatte. Hydro Seafood, Dyno, VAW Flexible Packaging, Scanraff og Pronova er alle solgt ut de siste årene.

Før sommeren forsvant Polymers ut av konsernet, til mye politisk rabalder. 1. oktober debuterte StatoilHydro på børsen.

- Lite lojal og lydhør overfor politiske signaler
- Han har rendyrket selskapet. Mange mener det har vært fornuftig, men enkelte politikere og noen i fagbevegelsen mener det har truet arbeidsplasser, sier Guldbrandsen til NA24.

- Det kan være en følelse i sentrale miljøer at han har vist seg lite lojal og lydhør overfor politiske signaler, sier han videre og legger til at opsjonssak, StatoilHydro-fusjon, Polymers-salg og lederlønnsbråk har kommet oppå hverandre.

- Han har blitt en skyteskive for allmenn irritasjon over store lederlønninger. Når dette kommer på toppen av alt får han lide for alt det som er av oppmagasinert frustrasjon, avslutter Guldbrandsen.

Helt i finansmarkedet
Men selv om Reiten synes å være svært upopulær i politiske kretser er han meget populær i næringslivet og i finanskretser. Kilder NA24 har snakket med mener Reiten har gjort svært gode strategiske valg - som har gjort aksjonærene rikere. Og den største aksjonæren er nettopp staten.

Men paradoksalt nok er det de samme forholdene som gjør han populær i kapitalmarkedet - som gjør han meget upopulær i venstresiden av norsk politikk - en venstreside som nå kler regjeringskontoret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere