Reitens fete etterlønn

Foto: (Scanpix)

Eivind Reiten får flerfoldige millioner når han nå gir seg i Hydro.

12.01.09 10:47

Mandag morgen kom den overraskende beskjeden om at konsernsjef Eivind Reiten går av som toppsjef i Hydro.

NA24 - din næringslivsavis

Men selv om Reiten nå går fra jobben i aluminiumsgiganten, har Reiten sikret seg gode inntekter i årene framover.

Les mer her: Eivind Reiten går av

I Reitens avtale med Hydro fra 2001, som ble reforhandlet i 2004, inngår tre års etterlønn, ifølge børsmeldingen.

I årsrapporten til Hydro går det fram at Reiten har en årslønn på 5 848 000 kroner. Tre års etterlønn blir til sammen hele 17,54 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Reiten kan også se fram til en svært lukrativ pensjon når den tid kommer. I årsrapporten er det anslått at verdien av Reitens pensjonsgodtgjørelser er på 19, 16 millioner kroner.

- Avtalen skal holdes
- Jeg kommenterer ikke andres kommentarer når det gjelder lønnsavtalen. Reitens lønnsavtale er fra 2001, og ble justert i 2004 etter initiativ fra Eivind Reiten. Styret har ingen foranledning til å ta tak i en slik avtale på ensidig grunnlag, sier Terje Vareberg, styreleder i Hydro til NA24.

- Denne etterlønnsavtalen er godt kjent gjennom notene i årsrapporten, og det har ikke vært noen kritiske anmerkninger til denne avtalen på generalforsamlinger eller i andre fora, sier Vareberg.

Styrelederen legger vekt på at avtaler er til for å holdes.

- Jeg mener at det er viktig at inngåtte avtaler blir holdt, og det er også styrets holdning, fastslår Vareberg.

Følg pressekonferansen live med TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 10.00. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

282199

Brandtzæg overtar
Svein Richard Brandtzæg er utnevnt til ny konsernsjef i Norsk Hydro etter at nåværende konsernsjef Eivind Reiten fratrer sin stilling 30. mars 2009. Reiten har orientert styret om at han ønsker å tre tilbake etter nesten åtte år som leder av selskapet.

- Styret beklager at Eivind Reiten har bestemt seg for å slutte men har respekt og forståelse for hans beslutning i lys av den lange perioden han har ledet selskapet, sier Hydros styreleder Terje Vareberg.

- Samtidig er styret svært tilfreds med at en meget dyktig og erfaren Hydro-leder har takket ja til å etterfølge Reiten, sier Vareberg videre i børsmeldingen.

Åtte år som toppsjef
- Jeg har hele tiden sett for meg at syv til åtte år ville være en hensiktsmessig avgrensing for mitt lederskap i Hydro. Denne våren har jeg sittet i åtte år, og nå er tiden inne for å slippe til nye krefter og nye øyne, sier Reiten.

Reiten har i løpet av sine nesten 23 år i Hydro hatt en rekke lederstillinger innen aluminium, magnesium, landbruk, olje og energi.

Han har ledet Hydro gjennom den mest omfattende restruktureringen i selskapets 103-årige historie, fra et industrikonglomerat til dagens aluminium- og energiselskap.

- Eivind Reiten har markert seg som en av Norges fremste industriledere. Som konsernsjef i Hydro har han stått i bresjen for en krevende men helt nødvendig omstilling i selskapet, som har lagt grunnlaget for internasjonalt konkurransedyktige virksomheter innenfor landbruk, olje- og energi og aluminium, sier Vareberg i en børsmelding.

Reiten har også vært olje- og energiminister, fiskeriminister og statssekretær i Finansdepartementet. I Reitens avtale med Hydro, som ble inngått i 2001 og reforhandlet i 2004, inngår tre års etterlønn.

Har vært omstridt
Eivind Reiten har vært oppfattet som en forholdsvis frittalende konsernsjef som ikke alltid har fulgt de rødgrønne politikernes ønsker i ett og alt. Mens han har vært utropt til årets leder i næringslivet har han blitt kritisert for å ha vært lite lydhør ovenfor «politiske signaler».

Det ble alvorlig bråk da Reiten og ledelsen i Norsk Hydro fikk innløst sin opsjonspakke i Norsk Hydro. Det endte med at daværende styreformann Jan Reinås måtte gå av, mens det lenge var uvisst om Reiten også måtte trekke seg.

Les mer her: Reitens fete gevinst

Denne avtalen ble avviklet da oljedivisjonen i Hydro fusjonerte med Statoil, og Hydro-ledelsen fikk kompensert bortfallet av denne avtalen. Det førte til at Reiten i 2007 hadde en inntekt på hele 29 millioner kroner. Protestene mot Reitens opsjoner ble så kraftige at han ga avkall på åtte millioner kroner, men fikk likevel med seg 20 millioner kroner.

Reiten var også arkitekten bak StatoilHydro-fusjonen, og skulle gå på som styreformann i selskapet. Men det ble en kortvarig affære. Samme dag som StatoilHydro offsielt skulle gå sammen kom den såkalte Libya-saken til overflaten. Dette førte til at Reiten måtte trekke seg fra styreledervervet i Norges desidert største selskap. Denne saken gjennomgåes nå av Økokrim etter at både StatoilHydro og Norsk Hydro har gransket den i sin fulle bredde.

Les mer om bråket her: Taus om Reitens fremtid

Les også: Reitens fete fortjeneste

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag