*Nettavisen* Økonomi.

Reitens neste trekk

Investoryndlingen Eivind Reiten har snudd opp ned på ærverdige Hydro. Han er ikke ferdig.

09.03.07 10:39

Få hadde regnet med en så stor revolusjon da den tidligere Sp-politikeren Eivind Reiten tok over toppjobben fra Egil Myklebust i 2001. Ikke bare kastet Reiten ut den gamle tittelen generaldirektør og ble en helt vanlig konsernsjef, han satte fart i moderniseringen av Hydro.

NA24 - din næringslivsavis

Det har gitt investorene en helt fantastisk avkastning de siste årene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

Rendyrking i fokus
Før 80-tallet var de store norske børsselskapene store konglomerater, men virksomheter innenfor en rekke områder. Den mest kjente industribyggeren i Norge de siste tiårene, Jens P. Heyerdahl, har hele tiden hevdet at dette er den beste måten å drive på.

Siden slutten av 80-tallet har det imidlertid vært en helt annen lære som har vært syntesen til topplederne i børsselskapene. Jappetiden, som ble illustrert i amerikanske filmsuksesser som Pretty Woman og Wall Street, dro med seg en annen stategi. Rendyrking og diversifisering. På denne måten ble aksjonærverdier, som ikke kom frem i konglomeratene, løftet frem.

Reiten har ikke ligget langt bak rollefigurene til Richard Gere og Michael Douglas. Han har stått en modernisering og verdirealisering, som nesten er uten sidestykke i norsk industrihistorie. Og aksjonærene har jublet

Etter Reiten tok over har Hydro-investorene fått være med på Yara-eventyret, hvor aksjekursen har gått til himmels etter at gjødselvirksomheten ble rendyrket. Han har videre forberedt utskillelsen ut aluminiumsdelen. Dette skjedde i stedet ved at oljevirksomheten nå puttes inn i det nye oljeselskapet StatoilHydro.

Reitens nye planer
Reitens planer for den videre driften av Hydro legges i disse dager. Selskapet skal rendyrkes på aluminiumsproduksjon. I tillegg til dette har selskapet en svært lønnsom kraftdel. Investorene bør også merke seg at Hydro har en satsing på solkraft.

Det er videre planer for at plastsatsingen, eller polymerdelen, blir lagt ut for salg i løpet av året. Et annet alternativ er en separat børsnotering.

En annen del som også vil selges ut er resten av bilproduktdelen. Her har Reiten allerede kvittet seg med noe.

En ny kule
Det nye Hydro, eller det markedet kaller rest-Hydro, er ventet å bli den neste aksjekula på Oslo Børs. En rekke meglerhus er ute å anbefaler kundene å posisjonere seg. Rådet går ut på å selge/shorte Statoil og kjøpe Hydro. Grunnen er at verdiene for rest-Hydro er mye mer enn det som vises i dagens Hydro-kurs, mener flere eksperter NA24 har snakket med.

I begynnelsen av neste uke vil styrene i Hydro og Statoil gjennomgå planene for selskapene, først Hydro så Statoil dagen etter. I etterkant av dette vil det sendes ut et prospekt til investorene om det nye selskapet StatoilHydro. I analytikerkretser er det imidlertid vel så mye interesse rundt investorpakken som sendes ut av Hydro. Selskapet vil nemlig gå ut med en gjennomgang med finansielle nøkkeltall over hvordan Det nye Hydro vil se ut.

Her vil Hydro fremstå som verdens tredje største børsnoterte aluminiumselskap i verden.

Få tror imidlertid det vil stoppe med det. Deal-lystne Eivind Reiten kommer sannsynligvis til å se på hvilke strategiske grep han kan foreta seg. En av disse trekkene kan være Elkems/Sapas aluminiumssatsing, som i dag opererer på siden av hovedfokuset i morselskapet Orkla.

Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen sier til NA24 at hun ikke ønsker å kommentere rykter og fremtidig strategiske grep i Hydro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.