NA24.no

Reitens retrett

Sist oppdatert:
Eivind Reiten hadde neppe noe annet valg enn å trekke seg.

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag kveld ble det kjent at Eivind Reiten trekker seg som styreleder i StatoilHydro fire dager etter at sammenslåingen av Statoil og Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet.

- Undersøkelser så langt tyder på at Hydro kan ha hatt mer omfattende kontakt og mer aktiv bruk av det aktuelle konsulentselskapet enn det som tidligere har kommet frem, skriver Norsk Hydro i en pressmelding om det omstridte engasjementet i Libya, som Økokrim nå også er orientert om.

Det er flere grunner til at situasjonen nå ble umulig for Reiten. For det første ser det nå ut som denne saken ikke blir avklart raskt. På pressekonferansen i forbindelse med nyheten sa Reiten at saken kunne bli både vanskelig og langvarig. Det vil gjøre arbeidet som styreleder nærmest umulig.

En annen type sak
For det andre skiller denne saken seg fra de andre forholdene Reiten er blitt kritisert for det siste året.

Selv om politikere har kastet rundt seg med uttrykk som «skandale», har Reiten i disse andre sakene faktisk gjort det han skal gjøre som konsernsjef. Han har ledet omstruktureringsprosesser, han har jobbet for bedre rammebetingelser, som det (angivelig) ble gjort i hjemfallssaken. I opsjonssaken la han til grunn at avtaler er til for å holdes – noe de åpenbart ikke er i store deler av det politiske miljøet.

Hadde staten basert på disse sakene tatt en åpen eierkamp for å fjerne Reiten, ville man blitt møtt med knallhard kritikk fra de private medaksjonærene, som er strålende fornøyd med resultatene han har levert. En slik konfrontasjon var åpenbart lite fristende.

Det er annerledes med korrupsjonsmistanke. Det er det få som vil stå opp og forsvare.

For det tredje er selvsagt Reitens posisjon sterkt svekket i regjeringen basert på disse andre sakene, og det skulle derfor mindre til å gjøre situasjonen uholdbar.

Derfor var det ikke nok at man i Hydro kunne peke på formildende omstendigheter i forhold til Statoils Iran-sak. For det første var dette et problem Hydro arvet ved oppkjøpet av Saga, på et tidspunkt da Reiten var leder for lettmetalldelen av Hydro. Det ble for mange år siden gjort forsøk på å rydde opp. Så får granskningen vise om disse forsøkene var for halvhjertede.

Flere spørsmål
Selv om Reiten går, er det flere løse tråder.

For det første vil hans kritikere neppe slå seg til ro, i og med at han fortsetter som konsernsjef i Norsk Hydro.

Og hvem blir styreleder i StatoilHydro? Blir det Marit Arnstad, som inntil videre rykker opp fra nestledervervet?

Og hva vil granskningene egentlig avdekke?

Dessuten blir det interessant å se hvordan StatoilHydro i fremtiden vil greie å ekspandere internasjonalt. Mye av verdens olje finnes i temmelig korrupte land. Det er lett å si at man er mot korrupsjon, og det skal man selvfølgelig være. Men det er mange gråsoner, og motviljen mot snusk kan ende i handlingslammelse.

Den har de reneste hendene, som har dem rolig liggende i fanget.

For orden skyld gjør jeg oppmerksom på at min ektefelle er ansatt i StatoilHydro.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Uff, mindre byråkrati
Sur melkemangel
Krise, krise, rekord
Refser kokker, skjermer lærere
Energispareministeren
Nå er det Kristins tur
Stemmer på billigsalg
Moro med Bush
Rentehopp eller rentetopp?
Bondeleder: - Kutt landbruksstøtten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere