*Nettavisen* Økonomi.

Rekord for norsk eksport

Foto: Scanpix

Prisen på aluminium har steget til det høyeste nivået på 17 år. Det hjelper norsk eksport til nye rekorder.

18.05.06 12:03

Råvareprisene stiger kraftig. I mars ble for eksempel aluminiumsprisen notert helt oppe til 3.200 dollar per tonn, den høyeste noteringen siden juni 1988. Med Norsk Hydro som en av de største produsentene av aluminium i verden, bidrar det til å dra opp norsk eksport.

NA24 - fin nye næringslivsavis.

Med gode priser på verdensmarkedet på oljeprodukter som bensin, diesel, flydrivstoff, metan og propan opplever norske eksportbedrifter gode tider.

Norsk Industri melder nemlig om rekordnivåer for norsk eksport så langt i år. I årets fire første måneder har eksporten av tradisjonelle varer (utenom naturgass, olje, skip og borerigger) økt med solide 16,8 prosent.

Rekordhøy eksport
I april noterte fastlandsbedriftene en eksport på 22,7 milliarder kroner. På grunn av påsken er det en nedgang fra mars, men fortsatt er det snakk om rekordhøye nivåer.

- Det er hovedsakelig aluminium og gass og oljerelaterte produkter som drar opp eksporten. Når det gjelder aluminium er det generell prisoppgang på verdensmarkedet, forklarer fagsjef i Norsk Industri, Sindre Finnes.

Framgangen for produktene fra oljeraffineriene og metallverkene gav prosessindustrien svært høy eksport i april måned, og med en svakere eksport for andre varer stod de bedriftene for 62,3 prosent av eksporten fra fastlands-Norge. Det er rekord for prosessindustrien i moderne tid.

Men ikke alle bransjer opplever like stor oppgang. Blant annet registrerte jern- og stålverkene en nedgang på 27,8 prosent i årets fire første måneder. Skipsindustrien, som ikke er med i den offisielle statistikken fra SSB, hadde på sin side rekordstor eksport.

Dobling av skipseksport
Eksporten av nye skip har for eksempel mer enn fordoblet seg sammenlignet med i fjor.

- Det er relativt små beløp totalt sett. Vi snakker om en industri som har store leveranser i Norge, og ikke eksporterer så mye. I forhold til aluminium og raffinerte olje- og gassprodukter utgjør det lite i kroner og øre, men det er en kraftig økning fra et lavt nivå, sier Finnes til NA24.

Den regionale eksportutviklingen varierer betydelig med kraftig vekst i Akershus, Vestfold, Hordaland og Trøndelag hittil i år, mens det er nedgang i eksporten i Østfold, Oslo, Agder, Sogn og Troms, så langt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.