*Nettavisen* Økonomi.

Rekord-PGS skuffer

Har aldri levert bedre resultater i samme periode, men markedet ventet mer.

25.07.08 09:15

Seismikkselskapet Petroleum Geo Service presenterte fredag morgen sitt resultat for andre kvartal. Selv om de kan vise til en forbedring på de fleste poster, leverer de i underkant av forventningene til analytikerne.

NA24 - din næringslivsavis

Før skatt havnet resultatet på 135,6 millioner dollar, noe som er en forbedring fra 128,9 millioner dollar i andre kvartal i fjor. Det ordinære driftsresultatet ble på 143,9 millioner dollar mot 131 millioner dollar i tilsvarende periode 2007.

Analytikerne hadde ventet et resultat før skatt på 137 millioner dollar og et driftsresultat på 151 millioner dollar.

Rekord
Før avskrivninger leverer PGS et driftsresultat (EBITDA) på 219,6 millioner dollar, noe som er en oppgang fra 199,2 millioner dollar i andre kvartal 2007. Analytikerne ventet 230 millioner dollar.

- Vi leverer det sterkeste andre kvartal noensinne. Likevel levde utfallet i forbindelse med det ufordrende operasjonelle miljøet i andre kvartal ikke opp til våre forventninger. Vi har siden sett at fartøyproduktiviteten komme tilbake til det normale ved utgangen av kvartalet. Ser vi fremover er den stigende etterspørselen for seismiske tjenester reflektert i vår rekordhøye ordrebok, som nå har passert 1 milliard dollar for første gang, kommenterer konsernsjef Jon Erik Reinhardsen.

Ordreboken har blitt doblet det siste året til 1.081 millioner dollar, hvorav 968 millioner dollar stammer fra den marine virksomheten og 113 millioner dollar kommer fra den landbaserte virksomheten.

Driftsinntektene økte til 465,1 millioner dollar fra 355,9 millioner dollar, men havnet under tallknusernes forventinger på 482 millioner dollar. Utnyttelsesraten lå i andre kvartal på 84 prosent. Det er ned fra 88 prosent i tilsvarende kvartal i fjor og skyldes operasjonelle utfordringer i mai og juni.

Venter bedring
Når PGS ser fremover venter de at driftsinntektene fra marine kontrakter vil ligge 75 prosent høyere i 2008 sammenlignet med 2007. Driftsmarginen fra samme område er ventet å bli på rundt 50 prosent, mens de ser en miks på inntekter der 15 prosent skal komme fra multiklienter og 85 prosent skal komme dra kontrakter.

Når det gjelder multiklient ser de at sensalget vil ligge høyere enn i 2008 og at kontantinvesteringene vil ligge på 180 til 200 millioner dollar. Prefinansieringen er ventet å ligge på 110 prosent av kapitalisert kontantkostnader.

Driftsinvesteringen (CAPEX) er ventet å ligge på 430-450 millioner dollar for den marinevirksomheten. Da er ikke fartøyene fra Arrow inkludert.

Den landbaserte virksomheten er ventet å generere driftsinntekter på 260-280 millioner dollar i 2008, mens driftsresultatet er ventet å ligge i området 15-25 millioner dollar.

Sterkere i fjerde kvartal
Når det gjelder tredje kvartal vil en rekke teknologiske prosjekter øke og vil ligge 15 millioner dollar høyere i andre halvdel sammenlignet med første halvår. PGS venter også at fjerde kvartal vil bli bedre enn tredje kvartal, primært drevet av høyere steaming i tredje kvartal og forventinger om sterkere multiklient salg i fjerde kvartal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.