*Nettavisen* Økonomi.

Rekordår for norsk sjømat

Norsk fiskerinæring legger bak seg sitt sterkeste år noensinne.

09.01.06 11:47

Eksportutvalget for fisk la mandag formiddag frem salgstallene for hele 2005. Til sammen ble det eksportert sjømat for 31,7 milliarder kroner i løpet av året. Det er 3,6 milliarder mer enn i 2004, og 350 millioner kroner mer enn i rekordåret 2000.

Det ble satt ny rekord innenfor eksport av laks, fersk hvitfiskfilet og klippfisk sei.

Ifølge Eksportutvalget for fisk skyldes den sterke veksten økt eksport av sild og laks og en prisøkning på de fleste produktene. De markedene som har økt mest, er Russland og EU. Eksporten av oppdrettet fisk utgjør 47% av all sjømat i 2005 mot 44% i 2004, og er den høyeste som noensinne er registrert.

Russland er størst
Eksporten til Russland ble på hele 3,7 milliarder kroner i 2005. Dette er en økning på 1,2 milliarder kroner sammenlignet med 2004. Russland er dermed Norges største enkeltmarked for sjømat.

Utenom Russland er det Ukraina som har den sterkeste veksten i Øst-Europa. Eksporten til Ukraina var på 1,1 milliard kroner, en økning på nesten 400 millioner kroner sammenlignet med 2004. Veksten i Øst-Europa skyldes i hovedsak økt eksport av laks og sild.

Mer til EU
Det største markedet er fortsatt EU. Nesten 60 prosent av all sjømateksport fra Norge går til EU.

Eksporten til EU ble på 18,8 milliarder kroner i 2005. Økningen var på 1,8 milliarder kroner. Økningen skyldes i all hovedsak laks.

Frankrike passerte for første gang 3 milliarder kroner og vokste mest etter Russland. Danmark endte like i overkant av 3 milliarder og er det nest største markedet.

Kina inn i milliardklubben
I Asia seiler Kina opp som en stor kunde, og landet er nå inne blant de 13 landene som handler sjømat fra Norge for over en milliard kroner.

Eksportøkningen til Kina skyldes økt eksport av hvitfisk og ørret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag