*Nettavisen* Økonomi.

Rekorddyrt å leie i Oslo

Foto: (Finn.no)

Nye regler kan gjøre det enda dyrere.

Utleieprisene stiger videre i Oslo, og da særlig for to-romsleiligheter. Det viser tall fra Norges største utleiemegler, Utleiemegleren.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for september 2011 viser at det i september i snitt kostet 7.597 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en nedgang på 1,4 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 7,2 prosent.

I snitt kostet det 10.645 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i september 2011, dette er en oppgang på 5,9 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 12,2 prosent.

Dyrere og dyrere
Aldri har det blitt registrert en så høy snittpris for å leie en 2-roms leilighet i Oslo, heter det i en melding fra Utleiemegleren. Så langt i år har det har det seks ganger blitt registret en snittpris på over 10 000 kroner for å leie en 2-roms leilighet i Oslo.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 13 525 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 8,6 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 8,1 prosent. Kun en gang tidligere har det blitt registrert en så høy snittpris for å leie en 3-roms leilighet i Oslo.

Ny regler gir høyere leiepris
Utleiemegleren skriver i meldingen at Finanstilsynets forslag om å øke kravet til egenkapital til 15 prosent, gir økte utleiepriser.

- Vi merker allerede at flere av våre leietagere blir eldre, typisk en nyetablert familie med barn. Tidligere kjøpte de seg sin første bolig når de avsluttet studiene. Nå ser vi at de bruker lengre tid på å spare opp nødvendig egenkapital til det første boliglånet og må forbli på leiemarkedet lengre enn planlagt, skriver kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren i meldingen.

Ved å øke kravet til egenkapital må de leietagerne som ønsker å kjøpe seg en bolig, bruke lengre tid på å spare mer.

- Dermed blir det færre ledige utleieboliger i markedet. Dette fører til økte utleiepriser. Vi har allerede sett en kraftig prisoppgang på 1-roms leiligheter og noe for 2- og 3-roms leiligheter. I årene som kommer vil vi også se en markert oppgang på 2- og 3-roms leiligheter, skriver Farmakis.

Trondheim:
I snitt kostet det 9 550 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i septembert 2011, dette er en oppgang på 5,8 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 9,4 prosent.

Stavanger:
I snitt kostet det 10 900 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i september 2011, dette er en oppgang på 0,6 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 4,7 prosent.

Romerike:
I snitt kostet det 6 520 kroner å leie en 1-roms leilighet på Romerike i september 2011, dette er en oppgang på 0,8 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 5,2 prosent.

- På Romerike er det fortsatt press i leiemarkedet. Det oppleves at prisene fortsatt stiger og at det er få leiligheter på markedet. Noe av årsakene til dette er nok at boligene blir hurtigere leid ut enn i fjor, men uansett så er det færre boliger å velge i til en hver tid. Det er fortsatt de sentrale områdene på Romerike det største presset merkes, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Romerike, Karsten Olsen.

Bærum:
I Bærum er prisene stabile.

Bergen:
Utleieprisene i Bergen svakt stigende.

Drammen:
Utleieprisene i Drammen er stabile.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.