NA24.no

Rekordeim på Børsen

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet snuste på ny rekord etter nok et oljehopp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oslo Børs flørter med tidligere rekorder, men har et lite stykke opp til de tidligere høydene. Oljeprisen koster igjen over 70 dollar fatet og sammen med en sterkere dollar smitter dette over til børsoptimisme i hovedstaden.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjene på hovedindeksen klatret i snitt 1,55 prosent til 487,32 poeng, og med det like under toppnoteringen på 491,65 poeng fra 7. mai.

Oljehopp
Oppgangen i oljeprisen kom i størst grad da vi nordmenn var opptatt med å feire nasjonaldagen. Drevet av frykt for bensinmangel ved bensinstasjonene i USA gjør at markedet passer på utviklingen av bensinlagrene. Vedlikehold og nedstenging av raffinerier og rørledninger i Nord-Amerika har sendt fornyet frykt i oljemarkedet. Snart begynner dessuten orkansesongen.

I tillegg truer faren for større geopolitiske spenninger. I Nigeria holder opprørerne på i uforminsket styrke og angriper oljeinstallasjoner til de store internasjonale oljeselskapene. Dette rammer produksjonen i Afrikas største oljeprodusenten. Spenningen mellom Iran og Vesten er i ferd med å øke. Fristen for at Iran må innordne seg FNs bestemmelser i forbindelse med det omstridte atomprogrammet løper snart ut og ordlyden fra begge parter skjerpes.

Fusjonskameratene løftes
Den fornyete styrke til Statoil og Norsk Hydro kan ta den største æren for oppturen på børsen. Hydro klatret 1,67 prosent til 213,50 kroner, mens Statoil stiger 3,08 prosent til 167,25 kroner. DNO ble løftet 1,51 prosent til 12,08 kroner.

Oljeselskapet Altinex har støtt på nye problemer i Oman og melder at operatøren EnCana har stanset boringen av Maeen-1-brønnen før de nådde måldybden. Aksjen faller 0,64 prosent til 1,55 kroner.

Gjennom Drew Investment Limited sikret Tor Olav Trøim seg en TRS-avtale som gjør at han eksponerer seg for ytterligere 75.000 aksjer i Seadrill. TRS-avtalen baserer seg på en byttepris på 109,23 kroner per aksje, og etter transaksjonen har Trøim direkte og indirekte 250.000 aksjer og 275.000 opsjoner i Seadrill. Trøim kontrollerer i tillegg TRS-avtaler med eksponering for totalt 100.000 aksjer i selskapet. Boreselskapet til Fredriksen klatret med 6,96 prosent til 106 kroner.

Stiger på salg
John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest har solgt Pan Fish Scotland til Lerøy og Salmar. Prisen for problembarnet er på 800 millioner kroner og det gir en regnskapsmessig gevinst på 195 millioner kroner.

I tillegg kjøpte Fredriksen gjennom sitt selskap Geveran Trading 5 millioner aksjer i Marine Havrest ASA. Aksjekursen var på 6,0911 kroner noe som vil si at det ble handlet for i overkant av 30 millioner kroner.

Geverans beholdning i Marine Harvest er på 1.005.000.000 aksjer som tilsvarer 28,9 prosent av sjømatgiganten. Marine Harvest klatret med 7,13 prosent til 6,31 kroner.

Markedet liker ellers godt nyheten om at Ignis har fått et gjennombrudd for optiske komponenter til det kinesiske markedet. Avtalen har en verdi på 1 million dollar, eller 6,05 millioner kroner.

Lerøy klatret med 1,56 prosent til 130,50 kroner, mens Salmar klatrer 1,04 prosent til 38,90 kroner.

Nye oppkjøpsrekorder
Fusjons- og oppkjøpsspekulasjoner sender børsene eller i Europa oppover. Spekulasjonene farer både innen energisektoren, matbransjen og

- Det er mer penger der uten enn du kan tro, sier Robin Griffiths i Rathbone Unit Trust til Bloomberg News.

- Ingen handel er for stor. Du må sitte med aksjer, fortsetter fondsforvalteren som overser 19,8 milliarder dollar i London.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere