Overskuddet lød på 34,1 milliarder dollar. Til sammen eksporterte Kina varer til en verdi av 46,7 milliarder dollar, mens importen gikk ned til 12,6 milliarder, ifølge handelstallene.

Kinesisk eksport har forholdt seg relativt sterk på tross av å bli ilagt strenge toller på opptil 25 prosent i den eskalerende handelskonflikten med USA.

Les også: USA: Noen land kan få tollunntak

Ny rekord

September måned markerer den andre måneden på rad hvor kinesisk eksport setter nye rekorder.

Eksporten økte 14,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, til 226,7 milliarder dollar, og slo dermed Bloombergs prognoser.

Importen økte 14,3 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, til 195 milliarder dollar. Det er en nedgang fra augusts 20,9 prosentøkning.

Kinas globale eksport er imidlertid ventet å gå ned på grunn av synkende etterspørsel.

Handelsoverskudd

USAs president Donald Trump har innført toll mot Kina nettopp fordi Kinas handelsoverskudd med USA er rekordhøyt, og fordi USA krever endringer i kinesisk handelspolitikk.

USA anklager Kina for å stjele teknologi og mener at Kinas statlige planer for industriutvikling er i strid med de frihandelsløftene kinesiske myndigheter har gitt.

Trump har også varslet muligheten for å iverksette fase tre – toll på 267 milliarder dollar. Hvis Washington går inn for dette, betyr det i praksis at nesten alt som Kina selger til USA, vil være rammet.

Les også: - Alle er nå redde for Xi Jinping

Kina har hele tiden respondert ved å iverksette egne toller og anklager USA for å benytte seg av falske beskyldninger om handel for å «skremme» andre land.

Børsene i USA falt for sjette dag på rad

Børsene i USA avsluttet med markert fall også torsdag. For første gang i Donald Trumps presidentperiode har fallet vart i seks dager på rad.

Frykt for økt rente og globale handelskonflikter oppgis som årsaker til fallet.

Torsdag gikk nedgangen hardest utover selskaper innen bank- og helsesektoren. Men uroen rammer bredt, og selv aksjer som har vært regnet som trygge plasseringer, mistet verdi.

Les også: Advarer mot handelskrig

Ved stengetid hadde Dow Jones falt 2,1 prosent. Dermed har industriindeksen falt med 5,3 prosent i løpet av to dager, noe som er den kraftigste nedgangen siden februar.

Også den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt, men langt mindre enn dagen før. Tapet lød på 1,2 prosent. Den brede S&P-indeksen endte ned 2,1 prosent.

Dagen før raste aksjekursene med 3–4 prosent. Nedgangen rammet store teknologiselskaper som Amazon, Microsoft og Apple spesielt hardt, og torsdag fortsatt nedgangen.

Torsdagens klare fall på Oslo Børs ble fulgt av en svak oppgang fredag på Oslo Børs. Etter 45 minutters handel hadde hovedindeksen steget med 0,24 prosent til 893,09 poeng.

Les: Børsen åpnet svakt opp

Frykter lavere vekst

Analytikere forklarer nedgangen med frykt for at USAs sentralbank vil komme med flere renteøkninger for å hindre overoppheting av økonomien.

Les også: Verste børsdag på Oslo børs på to og et halvt år

I tillegg er det flere forhold som tyder på at veksten i verdensøkonomien vil avta, blant annet som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.

Etter den kraftige nedturen på Wall Street onsdag fulgte asiatiske og europeiske børser etter. Franske CAC 40 og britiske FTSE 100 falt begge med 1,9 prosent, mens tyske DAX krympet 1,5 prosent.

I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 3,9 prosent, mens Hang Seng i Hongkong endte 3,5 prosent ned. Kospi-indeksen i Sør-Korea falt med hele 4,4 prosent.

Trump kritiserer Fed

President Donald Trump mener det er sentralbanken Federal Reserve som har skylden for nedgangen, og torsdag trappet han opp kritikken. Ifølge Trump gjør banken «en stor feil» og er «for aggressiv».

Flere kommentatorer mener det er uklokt av Trump å blande seg inn i sentralbankens rentepolitikk. Bankens uavhengige stilling anses som en viktig faktor som sikrer de amerikanske finansmarkedene stor troverdighet.

Valutafall

Turbulensen påvirker også valutamarkedet. Verdien på kinesiske yuan falt torsdag til det laveste nivået på ett og et halvt år. Samtidig presses rentene oppover på flere hold, spesielt for land med stor gjeld, som for eksempel Italia, ettersom det stilles spørsmål ved tilbakebetalingsevnen på lang sikt.

Les også: IMF advarer om fare for mer ustabil verdensøkonomi

Gullprisen gjorde imidlertid sitt største hopp på to år etter måneder med nedgang.

Ifølge sjeføkonom i svenske SEB, Robert Bergqvist, er børsnedgangen en naturlig følge av at konjunkturen har passert toppen. Uroen skyldes frykt for hva som vil skje med den økonomiske veksten framover, mener han.

– Verden befinner seg i en situasjon der vi har passert veksttoppen, og spørsmålet nå er hvor mye den kommer til å bremse, sier han til nyhetsbyrået TT.