*Nettavisen* Økonomi.

Rekordfå boliger til salgs i Oslo

PRESENTERER: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Eiendom Norge tror det ekstreme prispresset i hovedstaden bare vil fortsette.

09.05.16 18:49

Boligprisene i Oslo steg med to prosent i april, og i løpet av de tolv siste månedene har de økt med 10,5 prosent, viser fersk boligprisstatistikk fra Eiendom Norge.

Ifølge bransjeforeningen er det for tiden 1055 brukte boliger til salgs i hovedstaden. På samme tid i fjor var tallet 1658. Går vi to år tilbake, var tilbudet på rundt 2500 boliger.

Les også: Kraftig oppgang i boligprisene

Kraftig fall på tilbudssiden
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, forteller at det har vært en gradvis reduksjon i antall boliger til salgs i Oslo de siste par årene. Men akkurat nå er fallet markant.

- Det er vesentlig færre boliger til salgs enn tilsvarende periode i fjor. Det har ikke vært færre boliger til salgs i Oslo på denne tiden av året på veldig mange år, sier Dreyer til Nettavisen.

Finn.no har boligstatistikk tilbake til 2011 for Oslo. Ifølge PR- og informasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm har Finn aldri tidligere registrert så få boliger til salgs på på denne tiden av året.

- Ja, det kan vi bekrefte. Ved inngangen til mai ser vi at antall boliger som ble lagt ut for salg i april, var under 2015, som var det laveste år til nå, sier hun til Nettavisen.

Ifølge Dreyer er årsaken til boligmangelen og prispresset todelt.

- For det første har det over mange år blitt bygget vesentlig færre boliger enn behovet tilsier. Samtidig har etterspørselen etter boliger økt markant grunnet befolkningsveksten og at det nå er veldig mange som ønsker å komme seg vekk fra et dyrt leiemarked og inn som boligeiere.

Les også: Bestemor og bestefar spekulerer - skviser ut unge boligkjøpere

Mangelen på boliger gjenspeiles også i omløpshastigheten.

- For tiden tar det i snitt 15 dager å selge en bolig i Oslo. Det er veldig raskt til å være et snitt for hele boligmarkedet i hovedstaden, sier Dreyer.

Statistikken viser utviklingen i bruktboliger til salgs i Oslo siden 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eiendom Norge


Oppfordrer til raskere saksbehandling
Eiendom Norge-sjefen kan fortelle om få boliger til salgs og prispress i de fleste områdene rundt Oslo.

- Det er samme tendens i Bærum og Asker, og også på steder som Drammen, Romeriket og Hamar.

For å bedre balansen i boligmarkedet i Oslo burde det ha vært minst dobbelt så mange enheter ute for salg, ifølge Dreyer. Men han ser ingen tegn som tyder på at prispresset og etterspørselen skulle avta med det første.

- I mai og juni pleier det å komme en økning i antall boliger for salg, men pr i dag ser det ikke ut til at dette skiftet på tilbudssiden kommer i år. Byggeprosjekter selges også raskt unna, sier Dreyer, som oppfordrer kommunen om å iverksette både kortsiktige og langsiktige tiltak for å rette opp balansen i boligmarkedet.

- Kommunen må få til en raskere saksbehandling av boligprosjekter som venter på kommunal godkjenning. Mer langsiktig handler det om å øke antall regulerte tomtearealer i byen. Tilliggende kommuner må også åpne for økt boligutbygging, avslutter Dreyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag