Rekordhøye lån kan gi rentehopp

Nordmenns låneiver gir Norges Bank sterkere argumenter for å heve renten i mars.

31.01.06 11:12

Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder (K2) steg med 13,3 prosent de siste tolv månedene frem til utgangen av desember. Det viser ferske tall fra sentralbanken tirsdag.

Måneden før var kredittveksten til sammenlikning 12,3 prosent.

Det var på forhånd ventet en vekst på 12,5 prosent, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn.

På sitt høyeste
- Veksten var vesentlig høyere enn ventet, men det var i første rekke bedriftene som trakk opp. For husholdningene var veksten omtrent som ventet, og bekymringen hadde vært større dersom husholdningene hadde stått for hele oppgangen, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Låneveksten for husholdningene det siste året var 13,4 prosent i desember. Ved utgangen av november i fjor var veksten på 13,2 prosent. Det var ventet en gjeldsøkning for husholdningene på 13,3 prosent.

Husholdningenes gjeldsvekst er nå på sitt høyeste siden Norges Bank startet med statistikken i desember 1988.

«Økt gjeldsvekst i husholdningene ble nevnt av Norges Bank som en risikofaktor på oppsiden ved siste rentemøte. Dersom gjeldsveksten i husholdningene fortsatt stiger, kan det bidra til økte renter og trekke NOK noe sterkere, men vi må trolig ende over 13,4 prosent for å se sterke reaksjoner», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Viktigere med prisvekst
Kreditt til bedriftene vokste med 14,6 prosent de siste tolv månedene frem til utgangen av desember, opp fra 12,1 prosent måneden før.

Økonomene så i forkant for seg at gjeldsveksten hos bedriftene skulle noe ned.

- Dagens tall viser at låneveksten øker, noe som gir et stadig sterkere argument for Norges Bank å heve renten på møtet i mars, påpeker Magnussen, som likevel tror at inflasjonen og arbeidsledigheten vil veie tyngre.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra sier til dn.no at det store spørsmålet i forhold til mars-møtet blir om styringsrenten heves med 0,25 eller 0,5 prosentpoeng.

K2 er et tilnærmet mål for hvor stor innenlandsk bruttogjeld husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.