NA24.no

Rekordhøy gullpris

Sist oppdatert:
Gull, en trygg havn i finanskaoset, koster for første gang over 900 dollar.

Prisen for en unse gull har fredag for første gang vært over 900 dollar i handel på råvarebørsen i New York.

Gull fungerer ofte som en trygg havn når andre investeringer virker risikable, spesielt når usikkerheten blir kombinert med inflasjonsfrykt.

- Gull er en forsikring mot usikkerhet og akkurat nå er det det beste veddemålet. Ingen av de andre investeringsmulighetene virker fristende, og gull gjør det, sier metallanalytiker Carloz Sanchez i CPM Group i New York til nyhetsbyrået Associated Press.

I tillegg til de finansielle investorene, har det lenge vært økende etterspørsel etter gullsmykker blant nyrike i områder som Midtøsten og India.

Opp i svakt marked
Mens børsene har vaklet det siste året, har gull vært en fantastisk investering. Prisen på en unse gull er nesten 50 prosent høyere enn for et år siden. Mesteparten av denne oppgangen har kommet siden subprime-krisen for alvor eksploderte på ettersommeren i fjor.

I 2001 var prisen så lav som drøyt 250 dollar pr. unse.

Avhenger av timing
Når det er sagt, er avkastningen på gull svært avhengig av når man investerte. Dagens pris er riktignok rekordhøy, men bare marginalt høyere enn en topp som ble nådd i 1980.

Kjøpte du da, har du knapt fått avkastning, og korrigert for inflasjon har du mer enn halvert investeringen din. Siden 1980 har aksjemarkedet til sammenligning steget kraftig. For eksempel er Dow Jones-indeksen 15-doblet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere