NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Rekordhøye boligpriser

Sist oppdatert:
Aldri før har nye eneboliger kostet så mye som nå.

Mens prisene på brukte eneboliger og leiligheter faller og faller, er det motsatte tilfellet for nye eneboliger.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Statistisk Sentralbyrå økte prisene på nye eneboliger med 11,5 prosent fra 3. kvartal 2007 til 3. kvartal 2008. Dette er det høyeste prisnivået som er registrert mens SSB har operert med denne statistikken. Ifølge SSBs byggekostnadsindeks for eneboliger i tre økte entreprenørenes kostnader med 5,1 prosent i den samme perioden.

Mot normalt
Fra andre til tredje kvartal 2008 steg prisene på nye eneboliger med 0,4 prosent. Korrigert for normale sesongvariasjoner økte prisene med 1,7 prosent i denne perioden.

Dette skjer samtidig som prisen på brukte boliger faller kraftig.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at prisene har falt 14 prosent siden toppnoteringen i august 2007, og at prisene falt i snitt 4 prosent i 2008. Korrigert for inflasjonen er prisene nå 18 prosent lavere enn de var i august 2007.

Avlyser rush
Januar fram til påske skal tradisjon tro være det beste markedet å selge bolig i, da prisene normalt er høyest på vårparten.

Men i år kan det bli annerledes.

- De fleste ser ut til å ta sjansen på at det vil bli bedre i høst, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret, til NA24.

- Så januarrushet av boliger, er det en saga blott?

- Nei, det er ikke helt saga blott, men tilstrømmen av boliger i januar i år er lavere enn den har vært tidligere, poengterer Senneset.

Les mer her: Avlyser rush i boligmarkedet

Forventer fall
Og nedturen skal bli enda verre. For 2009 spår eiendomsmeglerne ti prosent priskollaps.

- Det er mye som tyder på at vi får en svak utvikling i gjennomsnittlig prisutvikling i 2009. For det første starter vi det nye året betydelig på minussiden når vi sammenlignet med gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2008. For det andre har vi i lengre tid vært inne i en negativ pristrend, selv om den siste måned viste en flat utvikling i denne trenden er det for tidlig å si at trenden har snudd, kommenterte Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, da boligprisstatistikken for desember ble lagt frem 2. januar.

I indeksberegningen knyttes prisen til det kvartalet eneboligen er registrert fullført i Grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret og ikke når kontrakten er inngått med boligprodusenten. Det betyr at indeksen fanger opp store endringer i markedet med et etterslep på nærmere ett år.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere