*Nettavisen* Økonomi.

Rekordmange banker kollapset i natt

Foto: Jin Lee (AP)

Natt til lørdag måtte flere banker stenge dørene enn noe annet døgn siden krisen startet.

Hele ni banker måtte kaste håndkleet i USA natt til lørdag, norsk tid. Det melder Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Enormt mange kollapser
Så mange banker har ikke gått dukken på en enkel dag siden finanskrisen startet. Til sammenligning var det 10 amerikanske bankkollapser hele perioden 2003 til 2007.

Selv om krisen var godt i gang i 2008 er antallet bankkollapser allerede over fire ganger høyere i år. Mens 26 banker måtte gi seg i fjor har enorme 115 banker gått dukken så langt i 2009. Man må tilbake helt til 1992 for å se et lignende tall. Bankenes aggressive utlån til personer med mer eller mindre god kreditthistorikk har gitt en solid baksmell.

Den største banken som måtte gi seg denne runden var Cal National, som er den fjerde største bankkollapsen i år. Totalt hadde de ni bankene 18,4 milliarder dollar i eiendeler (105,43) og 15,4 milliarder dollar (88,24 milliarder kroner) i innskudd.

Garanterte innskudd
De fleste kundene lider ikke stort av at banken deres går dukken. USAs svar på bankenes sikringsfond, FDIC, forsikrer nemlig inntil 250.000 dollar, eller 1,43 millioner kroner, av innskuddene til hver kunde. Med så mange bankkollapser har denne garantien kostet sikringsfondet en formue.

NA24 har tidligere skrevet om dette her

U.S. Bancorp plukker opp restene av de fallerte bankene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag