OSLO (Nettavisen Økonomi): Eiendom Norge la i dag frem boligtallene for januar. De viste en oppgang i januar på 2,7 prosent. Sesongjustert steg prisene med 0,5 prosent, altså var prisutviklingen i årets første måned noe sterkere enn normalt

Det ble i januar solgt 7254 boliger, ifølge tall fra Eiendom Norge. Det er et rekordhøyt volum for januar og 7,9 prosent høyere enn i januar 2018. Samtidig er det mange boliger til salgs, og mange boliger som kommer ut for salg i februar, ifølge adm. direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Mange på visning

- Men så langt viser markedet at det klarer å absorbere dette gode tilbudet. Det er mange på visninger, og tilbakemeldingen fra markedet er at det er mange kjøpere der ute som er ute etter å handle bolig. sa Dreyer på en pressekonferanse tirsdag. Når det gjelder prisoppgangen i januar, sa Dreyer:

- Vi er tett på en normal januar måned, men har en sterkere prisutvikling både i desember og januar etter en periode med svak utvikling i boligmarkedet. Prisene er på et høyt nivå, men ikke et rekordhøyt nivå. I april 2017 var det nominelle prisnivå høyere enn nå i januar. Det har vært en tilnærmet flat prisutvikling i to år, sa Dreyer på pressekonferansen.

Oslo sterkest

Den sterkeste 12-månedersveksten i boligmarkedet har vi i Oslo, med en oppgang fra januar 2018 til januar 2019 på 5,3 prosent. Ifølge Dreyer er det en positiv 12-månedersvekst over hele landet.

Ser vi på de ulike regionene, steg boligprisene i Oslo med 1,7 prosent i januar. I Bergen var oppgangen hele 5,3 prosent, men januar er normalt en vill måned i boligmarkedet i vestlandshovedstaden.

Trondheim opplevde også en sterk økning med 3,9 prosent, og i Stavanger steg boligprisene med 2,8 prosent fra desember til januar. For alle de store byene i Norge var januarveksten noe sterkere enn normalt, som betyr at de sesongjusterte prisene var opp.

Moderat utvikling

Eiendom Norge venter en moderat prisutvikling i boligmarkedet gjennom 2018, men med en høy salgstakt. Dreyer mener det har vært en sunn og bærekraftig utvikling i boligprisene de seneste månedene.

- Vi har et velfungerende og balansert boligmarked, konstaterte Dreyer på konferansen. Han registrerer også at veldig mange av prisvinnerne i januar blant de ulike regionene var pristaperne i desember. Det har derfor vært en nokså lik utvikling på landsbasis de seneste månedene.

Adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom mener det mest oppsiktsvekkende med januartallene, er det store volumet boliger som er solgt.

Tidlig ute

- Det viser at kjøperne i år er tidligere ute enn vanlig, og at det er mange som for tiden er på utkikk etter ny bolig. Noe av forklaringen kan være at rentehevingen som er varslet fra Norges Bank er priset inn i markedet og at kjøperne har troen på egen økonomi og et stabilt boligmarkedet.

Ifølge Buraas er det foreløpig ebra med boliger til salgs i markedet, og det vil sørge for et velfungerende boligmarkedet. Han er imidlertid litt bekymret for at det er for lite nybygg som kommer i markedet.

Leder for personmarkedet i Nordea Norge, John Sætre, vektlegger også at tempoet i boligmarkedet i januar har vært høyt sammenlignet med tidligere år. Storbanken har en ifølge Sætre en enorm pågang fra kunder som trenger finansieringsbevis.

Ikke av skaftet

– Samtidig er inntrykket vårt at budrundene ikke går helt av skaftet. Kundene kjøper innenfor rammene de har fått tildelt.

–Adm, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving sier i en kommentar til tallene at starten på året har vært så bra for boligmarkedet som de kunne håpe på.

- De fleste regioner er preget av et godt utbud av boliger paret med stor kjøpsinteresse. Et sjeldent godt balansert boligmarked har gitt svært høye omsetningsvolumer til akseptable gjennomsnittspriser.

Sunn konkurranse

Geving mener at de ulike prisdriverne som rente, boligtilbud og inntekt trekker i retning av en sunn konkurranse i boligmarkedet. Han spår et relativt lavt prispress gjennom 2019.

- Bekymringen på litt lengre sikt vil være om det kommer nok boliger til salgs i pressområdene, slik at vi unngår lignende ubalanser som vi opplevde i 2016 til 2017, sier kommenterer Geving.