Rekordmange misligholdte lån

Risikoen for at amerikanske selskaper misligholder lån øker dramatisk.

22.01.08 20:24

Risikoen for at lån blir misligholdt har eksplodert, i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Indeksen som viser risiko for mislighold av lån blant selskaper i USA og Europa har steget til det høyeste nivået siden indeksen ble opprettet i 2004. Dette er en av årsakene til at den amerikanske sentralbanken, Fed, så det nødvendig å ta i bruk det drastiske rentekuttet.

Hjelper rentekuttet?
- Fed er bak denne kurven, så de var nødt til å kutte renten, sier Mark Kiesel, direktør ved Pacific Investment Management i California, til Bloomberg News.

- Det store spørsmålet er: Kan sentralbanken forandre villigheten til å ta risiko?, påpeker Kiesel, og legger til at han selv tviler på det.

Tvilen virker berettiget, da risikoindeksen forverres på tross av rentekuttet.

Spekulantene rømmer
Indeksen er sammensatt ved hjelp av markedet for såkalte Credit Default Swaps, eller CDSer på kort. CDSer er instrumenter for å kjøpe og selge risikoen forbundet med mislighold av obligasjonslån. Instrumentene kan brukes både for å gardere seg mot uønsket risiko, men kan også brukes til å spekulere i endringer i kredittrisiko. Stadig flere spekulanter har blitt redde for utviklingen i verdens største økonomi, og har kastet kortene.

- Ingen ønsker å finne ut hvordan det hele ender, forteller Nigel Myer, kredittanalytiker hos Dresdner Kleinwort i London, til nyhetsbyrået.

- De ønsker bare å selge, og helst til forrige ukes priser.

For å illustrere krever spekulanter i lån fra giganten General Motors, verdens største bilprodusent, enorme 7,7 prosent mer i risikotillegg sammenlignet med forrige handelsdag. Dette er det høyeste siden sommeren 2006, da kredittkrisen skremte vettet av markedet for første gang. Enda mer forstyrrende vurderes risikoen for at Amerikas nest største obligasjonsforsikrer, Ambac Financial Group, skal misligholde lån som større enn noensinne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.