Ifølge tall fra Namsfogden i Oslo er det stadig flere nordmenn som roter seg opp i økonomiske problemer.

Ferske tall for første halvår viser at det ble registrert 213.000 tvangskrav rundt om i landet. Det er opp fra 199.600 saker på samme periode i 2017, og nesten like mange saker som det ble registrert i hele 2010. Da ble det registrert 226.000 krav.

– Folk har ikke blitt vesentlig bedre til å betale regningene sine. Vi har hatt en kontinuerlig økning over veldig mange år, sier namsfogd Alexander Dey i Namsfogden i Oslo til Nettavisen.

– Er et ny rekord?

– Ja, det ligger an til ny rekord, sier han.

Tjener penger på tvangskrav

Dey forteller at de fleste kravene gjelder ubetalte regninger, kredittkort og forbrukslån.

– Hvordan forklarer du den voldsomme økningen?

– Kreditorene har blitt flinkere til presse inkassoselskapene til å finne en rask løsning på saken. Teknologiutviklingen fører også til at kostnaden for å sende inn en utleggsbegjæring har gått ned. Samlet fører dette til at terskelen for å sende over et krav til tvangsinnkreving, er senket, sier Dey.

Han forteller at det for 10–15 år siden nesten var ingen som sendte inn et tvangskrav til Namsmannen på under 5000 kroner.

– Det vi ser nå er at en del byråer har spesialisert seg på inndriving av småkrav, nettopp fordi det er løønsomt, fortsetter han.

Alexander Dey understreker også at mange av sakene blir løst før de i det hele tatt havner på bordet til namsfogden.

– Den beste oppfordringen vi kan gi til publikum er å betale småregningene. Mislighold kan fort bli fryktelig dyrt, i alle fall nok til å kunne velte et feriebudsjett, advarer han.

I hele 2017 ble det registrert 412.000 såkalte utleggsbegjæringer.

Risikerer trekk i lønn eller tvangsalg av bil

Namsfogden er siste instans for å få hjelp til å kreve inn penger hvis man har solgt en vare eller tjeneste man ikke får betalt for.

Kommer det ingen innsigelser på kravet kan da Namsfogden beslutte trekk i lønn, eller pant i eiendeler, for eksempel fast eiendom, bil, båt, konto eller lignende.

– Klarer dere å ta unna alle sakene?

– I Oslo klarer vi oss greit foreløpig. Hvordan situasjonen er i resten av landet kan jeg ikke uttale meg om. Jeg tror nok vi i fortsettelsen bør jobbe mer aktivt for å få dialog med skyldnerne og kanskje få dem på rett kjøl, sier Dey

Gebyret for å begjære en utleggsforretning er 1921 kroner. Beløpet betales av den som har begjært forretningen, men det kan kreves dekket at den som skylder pengene.

Da Nettavisen intervjuet Alexander Dey i vinter kunne han opplyse om det er et gjennomsnitt av befolkningen som representerer sakene. De som misligholder mest er voksne mennesker i sin kanskje mest fornuftige alder.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.