NA24.no

Rekordmange trygdesvindlere i 2006

Sist oppdatert:
Nordmenn svindler Staten som aldri før. 1725 saker ble anmeldt i fjor.

Det er travle tider for trygdejegerne i Arbeids- og velferdsetaten. I fjor ble det rekordfangst for de 45 ansatte - som kun har et oppdrag - avsløre landets trygdesnyltere, melder TV 2 Nyhetene.

- Vi ser at mange av de som utnytter systemet er kreative, sier Magne Fladby, direktør i NAV Innkreving og kontroll, til TV 2 Nyhetene.

Privatpersoner og bedrifter
1725 saker om trygdesvindel ble anmeldt til politiet i fjor. Dette er rekord, og en økning på 34 prosent fra året før. Det ble i 2006 avslørt trygdesvindel for hele 188 millioner kroner (45 millioner kroner mer enn i 2005). Dagpenger og stønad til enslige forsørgere er de ordningene der antall anmeldelser øker mest.

1140 personer ble anmeldt for å ha svindlet 83 millioner kroner i dagpenger i fjor. Dette er en økning på 431 personer og 24 millioner kroner i forhold til 2006.

Flere av sakene avdekket et systematisk organisert misbruk. 46 bedrifter ble i fjor gransket for å ha bidratt til trygdesvindel.

- Det betyr at arbeidstakere bevisst benytter sykemeldte og uførepensjonerte i svart arbeid. Vi har flere store saker på dette området nå. Vi har også eksempler på fiktive ansettelser, hvor det ut for oss som om at ansettelsesforholdet kun er gjort for at han skal oppnå en ytelse fra NAV, sier Fladby.

Mødre svindler til seg bidrag
Rekordmange ble i fjor også tatt for å ha svindlet til seg bidrag som enslig forsørger. 111 som oppga at de bodde alene, delte egentlig både seng og barn med en annen. Dette er 37 personer flere enn i 2005.

- Det er i hovedsak mødre som gir feilaktige opplysninger om sin livssituasjon, og dermed tilegner seg flere stønadsordninger på uriktig grunnlag, sier Fladby, som kaller dette alvorlig økonomisk kriminalitet.

Trygdesvindlere som blir tatt, risikerer strenge straffer, og nå intensiverer NAV svindeljakten.

- Vi jobber hele tiden for å avsløre flere svindlere. Vi foretar maskinelle kontroller, registerkoblinger, som gjorde at vi denne gangen hadde stor økning på svindel med dagpengeordningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere