NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Rekordolje ga børsnedgang

Sist oppdatert:
Amerikanerne grøsser over oljeprisen. Wall Street ender ned.

Wall Street klarer ikke holde på oppgangen fra starten, børsene ender ned.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende indeksene begynte tirsdagen med sterke oppganger på over en prosent, men ender i rødt. Industriindeksen Dow Jones faller 0,09 prosent til 12337,22 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen detter 0,67 prosent til 2306,20 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen mister 0,09 prosent og ender på 1348,78 poeng.

Vondt for økonomien
- Høyere oljepris ikke hjelpsomt for økonomien generelt, sier Sam Rahman, forvalter ved Baring Asset Management, til Bloomberg News.

- Investorer begynner å bli nervøse, og selger de mer risikable aksjene, forteller han.

Oljerekord
På råvarebørsen i New York setter oljeprisen for første gang en tresifret sluttnotering.

Den amerikanskhandlede WTI-oljen med marslevering, setter ny rekordnotering på 100,10 dollar fatet. Prisen faller litt i avslutningen, men holder seg altså over den magiske grensen. Da råvarebørsen stengte ble den handlet til 100,01 dollar fatet, tirsdag kveld, en oppgang på formidable 4,7 prosent.

Flystyrt
Høy oljepris er spesielt dårlig nytt for flyselskapene, som er svært avhengig av store mengder drivstoff. Flyselskapsindeksen på Amex faller rundt 3,2 prosent.

I oljeselskapene er det derimot full fest. Giganten Exxon Mobil er i spissen med en oppgang på 1,92 prosent. Chevron følger tett bak, opp 1,48 prosent.

Intens telekrig
Ellers har aksjer innen telekommunikasjon en spesielt dårlig dag. Kjempene AT&T og Verizon leder an med fall på rundt 6 prosent. Aksjene faller som en følge av den intense konkurransen i bransjen. Begge de to ledende selskapene annonserte tirsdag at de ville tilby abonnement som gir brukerne lov til å ringe ubegrenset til en fast månedspris.

Dette sender aksjene i bransjen til det laveste punktet siden september 2006.

Forsiktig optimisme
Verdens største supermarkedskjede leverer på linje med forventningene. Wal-Mart hadde et resultat per aksje justert for enkelt hendelser på 1,04 dollar, mens forventningene lå på 1,02 dollar per aksje. Dette er med på å berolige markedene, som har bekymret seg for pengebruken til forbrukerne.

USA er en svært forbrukerdrevet økonomi, noe som gjør investorer livredde for sykdomstegn fra konsumentene. Riktignok er fremtidsutsiktene noe under forventningene, men det nervøse markedet er lykkelig for at det ikke er noen store negative overraskelser. Wall Mart aksjen steg 0,5 prosent.

Etter at handelen på Wall Street sluttet la PC-produsenten Hewlett-Packard frem sitt resultat for siste kvartal. Resultatet overgikk analytikernes forventninger, og selskapet økte guidingen for 2008.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,09 % til 12337,22

Nasdaq -0,67 % til 2306,20

S&P500 -0,09 % til 1348,78

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere