*Nettavisen* Økonomi.

Rekordoljen stuper

Etter å ha satt ny rekord faller oljeprisen tilbake.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter en eksplosjonsvekst på 16 prosent i mai alene falt oljeprisen markant tilbake torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

- Fundamentene rettferdiggjør en pris mellom 80-100 dollar fatet. Oppgangen i prisene har mer å gjøre med institusjonelle investorer som har entret markedet. Det er ingenting som har tatt motet fra dem til å gjøre det fordi gevinstene har vært så høye, sier Sarah Emerson hos Energy Security Analysis, ifølge Bloomberg.

Fall med flere dollar
Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 130,74 dollar fatet. Dette er en nedgang på 2,43 dollar per fat.

Tidligere på dagen ble det satt ny rekord på 135,09 dollar fatet. Prisene er fortsatt over dobbelt så høye som for ett år siden. Fallet fra toppen til da gulvhandelen stengte er dermed på over fire dollar fatet.

Oljeprisen steg tidligere torsdag etter at OPEC sa at de ikke kan forhindre høyere priser da de allerede pumper olje på full kapasitet.

- Markedet bestemmer
Onsdag måtte lederne for de fem oljegigantene BP, Shell Oil, Chevron, Exxon Mobil og ConocoPhillips vitne for kongressen. Flere senatorer kom da med sterke beskyldninger om at oljeselskapene er lykkelige ofre for den høye prisen, da de tjener penger som gress, men hevder de ikke kan kontrollere prisen.

Presidenten i Shell Oil, John Hofmeister, sa at oljeprisenes korrekte pris er mellom 35-65 dollar fatet. Lederne de andre selskapene sa at den korrekte oljeprisen er på 90 dollar fatet. Alle sa at markedet i form av tilbud og etterspørsel er det som styrer oljeprisen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag