*Nettavisen* Økonomi.

Rekordsterk oljepris

Oljen sto løpet ut, og endte på ny rekord.

På råvarebørsen i New York ender oljeprisen med en oppgang på sterke 1,8 prosent. Sluttkursen lyder 113,79 dollar fatet, med en intradagsrekord på 113,99 dollar fatet.

NA24 - din næringslivsavis

Teknisk reaksjon
- Oljen stiger mest fordi den har brutt gjennom de tekniske sperrene litt under 112. Den har brutt gjennom med brask og bram, og det gjenstår å se om den stenger over dette, sa Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnB Nor Markets, til NA24 tidligere på dagen.

Det gjorde prisen altså. For tiden er det en voldsom pengestrøm inn i råvaremarkedene.


- Dette er hvor fondene vil være, sier Daniel Flynn, megler ved Alaron Trading, til Bloomberg News.


- Rentekuttene og et svakt aksjemarked gjør råvarer svært attraktive, forteller Flynn.

Rentehjelp
Rentekuttenes effekt på råvareprisene er noe Harvard-professor Martin Feldstein skjeller ut den amerikanske sentralbanken for, denne tirsdagen.

I et leserinnlegg i Wall Street Journal påpeker professoren at rentekutt svekker den amerikanske dollaren og sender importprisene i været. Samtidig advarer Feldstein mot at kuttene kan stimulere til spekulasjon i råvaremarkedet.

Stenger eksporten
Det har også skjedd noe som har skjedd i det fundamentale bildet. Petroleos Mexicanos, det tredje største selskapet som leverer olje til USA, melder om stenging av en eksportterminal for råolje.

- Dette vil bare vare et par dager, og det har allerede skjedd et par tre ganger tidligere, så det hele er en mer teknisk reaksjon, fortalte Kjus.

Den amerikanskhandlede oljen har steget hele 79 prosent over de siste tolv månedene. Til sammenligning har aksjeindeksen S&P 500 falt 9,8 prosent i samme periode.

Satser på Kina
Mange håper på at vekstmarkedene kan veie opp for den dårlige utviklingen i USA. Denne tirsdagen melder Kina at deres dieselimport steg med 49 prosent i mars.

- Det dominerende markedssynet er at utviklingsøkonomiene vil mer enn kompensere for et mulig fall i etterspørselen fra OECD landene, sier Eugen Weinberg, analytiker hos Commerzbank til Bloomberg News.

Oljegiganten Exxon Mobil stiger 0,96 prosent, tirsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.