NA24.no

Rekordstor utenrikshandel

Sist oppdatert:
AS Norge skuffet inn penger på utenrikshandelen i fjor.

Norges overskudd på handelen med utlandet ble formidabel i fjor. Driftsbalansen overfor utlandet ble på hele 466 milliarder kroner, og økte med hele 27 prosent i forhold til 2007.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser tirsdagens tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fallende oljepris
Selv om driftsbalansen i fjerde kvartal 2008 ble fem prosent høyere enn for tilsvarende kvartal i 2007, falt driftsbalansen med 2,5 milliarder kroner fra tredje til fjerde kvartal i 2008.

- Dette skyldes i hovedsak fallende oljepris, skriver SSB, som anfører at driftsbalansen overfor utlandet foreløpig er beregnet til 123 milliarder kroner i fjerde kvartal 2008.

Tjenestehandelen med utlandet ga et overskudd på 14 milliarder kroner i 4. kvartal 2008 - med en eksportverdi på 68 milliarder kroner og en importverdi på 54 milliarder kroner. Tjenestebalansen for året 2008 var på 48 milliarder kroner, noe som er 4 milliarder kroner høyere enn i 2007. Reisetrafikk i utlandet utgjør over 40 prosent av tjenesteimporten, mens fraktinntekter fra utenriks sjøfart står for om lag 36 prosent av tjenesteeksporten, ifølge SSB.

Store investeringer
Transaksjonene knyttet til direkteinvesteringer i utlandet fortsatte å vokse, og var i fjerde kvartal 2008 på 75 milliarder kroner - mest i form av aksjer.

Men Oljefondet har også vært på en skikkelig handletur. Porteføljeinvesteringene var i fjerde kvartal på hele 270 milliarder kroner, og her er det særlig Oljefondets kjøp av obligasjoner som slår ut.

- For hele 2008 var porteføljeinvesteringene på 809 milliarder kroner, noe som er over dobbelt så høyt som i 2007, og også høyere enn det tidligere rekordåret 2006, skriver SSB.

Ellers fortsatte nedgangen i utlån til utlandet. Også her var det Statens pensjonsfond – Utland som bidro mest.

Tallet for utenlandske finansinvesteringer i Norge i 2008 ble så vidt negativt. Dette skyldes at porteføljeinvesteringene var beskjedne, og at aksjeinvesteringene fortsatte å være negative. Derimot var andre finansinvesteringer i Norge store. Det gjaldt både lån og innskudd, som var på henholdsvis 89 og 86 milliarder kroner i fjerde kvartal, ifølge SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere