Rekordstort oljefond

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Til tross for børsturbulens vokste fondet klart i mai.

14.06.10 19:51

Oljefondet hadde verdipapirer for 2.802 milliarder kroner ved utgangen av mai. Det viser Norges Banks månedsbalanse, som ble publisert mandag.

Dette er en økning på 44 milliarder, eller 1,6 prosent, i løpet av mai, og oljefondet har aldri vært så stort som nå.

I tillegg oppgir fondet et løpende oppdatert anslag på verdien. Dette er i dag 2.799 milliarder, altså marginalt lavere enn ved utgangen av mai.

Månedsbalansen viser verdien av fondet, men sier ingenting om endringen skyldes kursendringer på verdipapirene, tilførsel av oljepenger eller valutaendringer. Slike detaljer blir bare offentliggjort i kvartalsrapportene.

I mai har verdens aksjemarkeder generelt vært svake, så det er all grunn til å tro at fondet har tapt penger her. Samtidig har rentenivået generelt sett falt. Dette tenderer til å øke verdien av de fleste obligasjoner. Kronekursen har generelt svekket seg noe i mai, noe som også vil bidra til å øke verdien av portefølen målt i kroner.

I første kvartal steg markedsverdien av fondet med 123 milliarder til 2.763 milliarder kroner, tidenes høyeste nivå. Det ble i første kvartal tilført nye midler for 19 milliarder kroner, det laveste tallet siden 2003.

Oljefondet har som mål å holde rundt 60 prosent av porteføljen i aksjer. Rundt 40 prosent er i obligasjoner, men det er bestemt at inntil 5 prosent av den totale porteføljen gradvis kan flyttes fra obligasjoner til eiendom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.