NA24.no

Rekordvarm derivathandel

Det var ikke bare aksjemarkedet som gikk strålende i 2006.

Oslo Børs kan melde om en rekordhøy aktivitet innen derivatmarkedet også. Antallet omsatte kontrakter mer enn doblet seg til 52.000 om dagen fra 24.500 i 2005.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge statistikk fra Oslo Børs var Futures-omsetningen på totalt 99 milliarder kroner i 2006 mot 53 milliarder kroner året før. Omsetningen av opsjonspremiene økte totalt til 5,2 milliarder kroner fra 2,8 milliarder kroner i 2005. Det ble samtidig omsatt forwardkontrakter for 22 milliarder kroner. Det er en oppgang fra 16,3 milliarder kroner.

I april passerte omsetningen av derivatkontrakter over 100.000 for første gang i historien. 20. april var den magiske dagen da omsetningen passerte 100.000 kontrakter for første gang og totalt ble det omsatt 187.000 kontrakter denne dagen. I løpet året ble det satt en rekke andre rekorder. Omsetningen var over 100.000 kontrakter i hele 24 handlesdager i 2006.

Rekorden ble knust
Mot slutten av året ble rekorden fra april knust. 14. desember ble hele 252.000 kontrakter omsatt i løpet av dagen. Samme dag som Hydro og Statoil-fusjonen ble kjent, ble det satt en ny rekord innen opsjonspremie. Opsjonsomsetningen var på hele 105 millioner kroner.

- Selv om antall kontrakter er en enkel måleenhet for aktiviteten i derivatmarkedet er det hvilke risksummer som kan absorberes som sier noe om markedet. Gjennom 2006 har det vært meget god tilgang på nye aktører i det norske derivatmarkedet, skriver kommunikasjonsdirektør Per Eikrem hos Oslo Børs.

Danske Bank og Kaupthing har sammen med flere nye svenske marketmakere kommet til i derivatmarkedet og det er dermed ni meglerhus som stiller kurser i det norske markedet. Det er også ny rekord.

- Effekten er et derivatmarked som nå klarer å absorbere omtrent dobbelt så store volumer som i fjor. Det er utvilsomt mange utenlandske aktører som benytter seg av markedet, og det er utvilsomt at det er olje med Norsk Hydro og Statoil i spissen som leder an, skriver Eikrem.

Venter fortsatt høy temperatur
Oslo Børs er godt fornøyd med den fantastiske veksten i derivatmarkedet og håper utviklingen fortsetter.

- Det er et markedet vi har jobbet ganske mye med på å utvikle videre og har lykkes med det. Har vært et satsningsområde som vi skal fortsette med, sier Per Eikrem til NA24 iMarkedet.

Oslo Børs venter at utviklingen skal gå videre i samme retning som den har vært og vil gjenspeile det underliggende markedet. Når aksjemarkedet går godt vil derivatmarkedet følge etter.

Eikrem sier videre at et sterkt derivatmarked kan også bidra til et positivt underliggende marked. Kommunikasjonsdirektøren ved Oslo Børs de håper at den positive utviklingen fortsetter, men at de er litt avhengig med hva som skjer i aksjemarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere