Rekyl i Asia

Aksjemarkedene i Asia slo sterkt tilbake etter positive signaler fra Japan.

09.06.06 08:47

De asiatiske aksjemarkedene fikk en rekyl da handelen startet. Wall Street snudde opp etter å ha vært langt tyngre tidligere på dagen og dette smittet over på de asiatiske aksjene.

Den brede asiatiske indeksen til Morgan Stanley som dekker over 1.000 aksjer i 14 av markedene i regionen, var i morgentimene fredag opp 1,4 prosent til 120,93 poeng. I løpet av uken har indeksen falt hele 8,5 prosent, noe som er den verste nedgangen siden september 1990.

Signaler om at den økonomiske veksten vil klare å stå i mot rentehevingene som har kommet den siste tiden har fått optimismen til så smått å blomstre igjen.

I Japan var Nikkei 225-indeksen opp 1,05 prosent til 14.786,97 poeng, mens den mer brede Topix-indeksen steg 0,7 prosent. En rapport viste at ordreinngangen for anleggsmaskiner steg med 10,8 prosent i april, noe som var 3,5 prosentpoeng mer enn forventingene innhentet av Bloomberg News.

Rapporten antyder at investeringer og forbruket kan føre til at Japan er inne i den lengste perioden med økonomisk vekst siden andre verdenskrig.

Indeksene Hang Seng i Hongkong og Jarkarta Composite i Indonesia steg også henholdsvis 0,08 og 0,40 prosent, mens Singapore Straits Times-indeks steg 0,58 prosent.

I Sør-Korea fikk Kospi-indeksen ogsp en opptur etter gårsdagens børsras etter en uventet renteoppgang. Indeksen steg 0,31 prosent.

Dollaren styrket seg kraftig mot den japanske valutaen og dette bidro til at de eksportrelaterte aksjene i Asia fikk en opptur fredag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.