- Dette er en uting. Tradisjonelt har prisene vært de samme fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord, men det er tydelig at Rema 1000 har gått vekk fra det, sier dagligvareekspert Odd Gisholt i Institutt for marketing, til Nettavisen.

Julepriskrigen er i gang og de norske dagligvarekjedene kjemper en beinhard priskamp om kundene rundt omkring i landet. Men i hvert fall en av kjedene konkurrerer tilsynelatende hardere i hovedstaden enn i resten av landet.

Nettavisen og ti lokalaviser i Amedia har hentet inn priser hos Rema 1000 fra hele landet. De viser at Norges største dagligvarekjede har betydelig høyere priser på enkelte varer utenfor Oslo.

Les også: Julepriskrig: Setter ned prisen på disse 150 varene

En handlekurv med 12 julerelaterte varer kostet mandag 188 kroner i Rema-butikker i Oslo og 254 kroner utenfor, både i Ski, Bergen, Skien og Tromsø.

En av varene, Delikat Waldorfsalat, var over dobbelt så dyr.

Har du observert noe liknende? Ta kontakt med Nettavisens journalist på epost.

Ikke imponert

Dagligvareekspert Odd Gisholt er ikke imponert.

- Vi har jo hatt et prisutjevningsprinsipp i Norge. Man er vant til å ha like priser i hele landet. Slik prisdifferensiering er et nytt fenomen i norsk dagligvare, sier Gisholt.

Les også: Julepriskrig: Setter ned prisen på disse 150 varene

Også fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet sier de er vant til at dagligvarebransjen i stor grad har lik pris uavhengig av beliggenhet.

- Dersom Rema har lagt seg på en annen prislinje, så er det nytt og interessant, sier Instefjord til Nettavisen.

Misfornøyde kunder

Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH tror prisforskjellene kan gi misfornøyde kunder.

- Det kan være en måte å maksimere inntjeningen, ved å ta ned prisen i et område hvor det er høy konkurranse og opp i andre områder. Problemet er at når folk oppdager dette, kan de bli misfornøyde.

- Kundene opplever det gjerne som urettferdig at de skal betale mer enn andre for de samme varene, sier Andreassen til Nettavisen.

Les også: Non Stop-krig: Butikkene dumper prisene i kamp om julekundene

Flere Nettavisen har snakket med mener priskuttene skyldes at de fleste nasjonale pristestene, som VGs matbørs, gjøres primært i Oslo. Andreassen tror absolutt det kan være en del av grunnen.

- Dagligvarebransjen er veldig opptatt av matbørsen til VG , som har nasjonal reklameverdi, og tilpasser prisene for å vinne den. Det er helt bevisst, og absolutt et hensyn, sier Andreassen.

Åpenhet

Han råder Rema 1000 til å være mest mulig åpne om at de har regionale prisforskjeller.

Les også: Coop kaster ut varefremmere: Duket for kraftige jobbkutt

- Ærlighet varer lengst. Hvis de har tenkt å fortsette med å ha regionale forskjeller i prisene, bør de gi en god forklaring. Gjør de det bare for å manipulere pristesten til VG, er det spekulativt og uærlig i omgangen med kundene dine. Det er aldri bra, sier professoren.

Lokale forskjeller

Nettavisen konfronterer Rema 1000 med prisforskjellene, kritikken fra Gisholt og påstanden om at VGs matbørs er av hensynene bak forskjellene.

Mette Fossum, direktør for kommunikasjon- og samfunnskontakt i Rema 1000, sier at det er lokal konkurranse som forklarer forskjellene:

- Vi ønsker å sørge for at kundene våre skal få kjøpe det de trenger helt fram til jul, og vi møter konkurransen lokalt. Derfor kan det oppstå prisforskjeller. Prisene på vareutvalget Nettavisen nevner ble satt ned i går over hele Norge, og er nå lavere enn dere oppgir både for Oslo og resten av landet. Kundene skal få de laveste prisene hos oss, skriver hun i en epost til Nettavisen.

Les også: Frykter tomme hyller etter rekordtidlig start på priskrigen

Avisene har også prissjekket varene hos hos Rema-konkurrentene Extra og Kiwi. Disse var hovedsak like over hele landet.

- Vi konkurrerer med alle hver eneste dag over hele Norge. Konkurransen handler både om pris og tilgang på varer - helt frem til jul. Når det er priskrig endrer prisene seg minutt for minutt. For å holde løftet om bare lave priser, endret vi for eksempel 1000 priser på mandag, skriver Fossum.

Mer like hos Extra og Kiwi

Både Kiwi og Extra insisterer på at de har samme pris over hele landet, med unntak frukt og grønt, som varierer. Prisundersøkelsen også har registrert enkelte avvik.

- Vår hovedregel er at vi har nasjonale priser på alle varer. Hvis det er forskjeller i pris, skyldes det at prisene på plakater ikke er oppdatert eller at undersøkelsen var gjort på forskjellige tidspunkt på dagen. Kundene får alltid den samme prisen i kassa, sier Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

- Prisene over hele landet skal være like. Samtidig ble flere av disse varene, som Edamer-osten, kuttet mange ganger bare i løpet av mandagen. Derfor har tidspunktet undersøkelsen ble gjort på mye å si, sier Harald Kristiansen i Coop, som eier Extra, til Nettavisen.

Prisene ble sjekket av:

  • Halvor Ripegutu og Trine Solberg, Nettavisen
  • Ellen-Marie Pedersen-Gustad, Tidens Krav
  • Aleksandra Brillanti og Helena Cecilie Andersen, Romerikes Blad
  • Arne Hjorth Johansen, Firdaposten
  • Kaspar Knudsen, Bergensavisen
  • Torkil Emberland, Nordlys/Nord24
  • Benedicte Wærstad, Helgelendingen
  • Per Boseth Johansen, Telemarksavisa
  • Trine Urstad, Moss Avis
  • Nan Renee Augland og Tor Erik Pettersen, Oppland Arbeiderblad
  • Ole Kristian Trana, Østlandets Blad