*Nettavisen* Økonomi.

Renate sa opp sjefsjobben. Nå har hun et bittelite kontor og dårlig lønn

Renate Skaue Jørgensen er en gründer, og mener bestemt at hun har lykkes. Foto: Linda Vaeng Sæbbe (Nord24)

- Jeg er en suksess, sier Renate fornøyd.

Renate Skaue Jørgensen er en gründer. Hun har en bitteliten bedrift, et knøttlite kontor, ingen ansatte og ei dårlig lønn. Men hun mener bestemt at hun har lykkes.

Tross i at en ny rapport utført av Menon for DnB fastslår at kun fire prosent av gründerne lykkes i å skape økonomisk vekst, og at de fire prosentenes fellestrekk er at de er menn og bor i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, så påstår den kvinnelige gründeren av rådgivningsselskapet Skauro AS i lille Tromsø at hun er en suksess.

- ”JA”

I vindusposten bak kontorstolen hennes bekrefter hennes sønn, med barnlige sting på hvit stramei et stort: ”JA”.

- I rapporten fra Menon og DnB så er jeg mislykket som gründer. Men jeg føler meg som en suksess. Ut i fra de målene jeg satte meg og min egen drøm da jeg sa opp en fast jobb for å starte min egen virksomhet, så får jeg til akkurat det jeg drømte om, sier Renate Skaue Jørgensen til Nord 24 i sitt lille kontor i et kontorfellesskap av flere små bedrifter i Storgata i Tromsø.

Hun har lest hele rapporten «En million ideer, veien fra drøm til å lykkes som gründer» og sett at spesielt kvinner og folk fra distriktene ikke kom så godt ut. Rapporten konkluderer med at grunnen er at kvinner ikke tør å ta risiko og satse på drømmen. At de gjerne har små selskaper for seg selv, uten ambisjoner om vekst.

- Renate! Har du ikke ambisjoner?

- Jeg måtte spørre meg selv: ”Renate, har du ikke ambisjoner? Er du ikke på vei noen steder?” Og jo, jeg har ambisjoner. Jeg er på vei. Jeg har lyst til å sette spor etter meg. Jeg har lyst til å dele av min kompetanse i nord. Og jeg tenkte på bedriftene rundt meg. Vi lykkes jo, på vår måte, men blir likevel mørketall i en slik rapport.

- Hva er det du har lykkes med?

- Jeg har lykkes i å skape en arbeidsplass for meg selv hvor jeg får jobbe med det jeg virkelig brenner for, nemlig medarbeiderskap og salg. Jeg har lykkes med å tilføre min kompetanse til denne regionen. Så har det kanskje ikke blitt de store pengene ennå. Men den store omsetningen var heller ikke målet. Omsetning er bare et middel. Det er en kommersiell tanke i dette, men det er ikke tall og omsetning som får meg til å stå opp om morgenen.

Hun spør retorisk: ”Hva er å lykkes som gründer”?

- Denne rapporten, som de fleste andre rapporter som måler suksess, måler den på omsetning, antall ansatte og internasjonalisering. Men de aller fleste gründerne – og kanskje spesielt kvinner, måler ikke suksess i penger, sier hun.

Brennende ønske

Nå er det tre år siden Renate sa opp jobben sin som HR-sjef ved daværende Rica Ishavshotell for å starte virksomheten Skauro AS.

Hun er utdannet innen salg og har jobbet med dette i over 20 år før hun gikk over til å veilede innenfor medarbeiderskap.

- Det var i jobben min som HR-sjef at jeg fikk det store engasjementet mitt for det jeg gjør i dag, nemlig medarbeiderskap – arbeidsglede, engasjement og yrkesstolthet. Da jeg tilegnet meg den metodikken, kjente jeg på et brennende ønske om å dele den med flere. Jeg visste at jeg med denne kunnskapen kan bidra til å skape bedre bedrifter, bedre arbeidsplasser i Nord-Norge, sier hun engasjert.

Hun leier seg ut som veileder, kursleder og foredragsholder innen medarbeiderskap og salg.

- Min drøm er å bidra til at andre lykkes. Det er det jeg ønsker å skape, sier hun.

Levebrødsgründere

I rapporten til Menon og DnB omtales bedrifter som Skauro AS som levebrødsgründere. De som kun oppnår å skape sin egen arbeidsplass.

- Jeg er inne i mitt tredje driftsår, det tar mellom tre og fem år å skape et økonomisk fundament. Jeg kan ta ut en grei lønn hver måned, men jeg har gått ned i lønn etter at jeg startet for meg selv. Målet mitt er å nå en million kroner i omsetning innen den neste perioden. Da vil jeg kunne leve greit ut av dette.

Renate sier hun skjønner at denne rapporten er ute etter de som skaper de store milliardverdiene – men at hun tror det også er veldig viktig å sette søkelys på de mange små suksessene i et lite land.

- I Tromsø er det nå et veldig spennende gründermiljø med stor kompetanse og ambisjoner, som er flinke til å støtte opp om hverandre, samarbeider og utviser raushet for hverandre. Den generasjonen gründere som jeg kjenner her hjelper hverandre. De fleste av dem tenker ikke veldig, veldig stort. Og de lykkes.

Les flere saker hos Nord24.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.