NA24.no

Rente på 24 prosent!

(Ap)
Sist oppdatert:
Den grenske panikken når nye høyder.

Hardt rammede Hellas har for alvor blitt dratt inn i gjeldsspiralen. Etter nedgraderingen av greske statsgjeld til «søppelstatus» er det praktisk talt ikke kjøpere av gresk statsgjeld i det internasjonale obligasjonsmarkedet.

Onsdag formiddag steg renten på greske toårslån, med to år løpetid, til hele 24,2 prosent.

Forskjellen mellom det greske ti års-lånet og det tilsvarende tyske er nå på 8,5 prosentpoeng. Dermed er den greske 10 års renten opp i mot 12 prosent, noe som tilsvarer nivåene fra før helgen. Tirsdag lå to-årsrenten på 16 prosent for den greske statsrenten.

Tvangsselging
Ifølge CNBC meldes det nå om at flere obligasjonseiere, som sitter på gresk statsgjeld, forsøker å selge seg ut. Flere av investorene har regler for sine investeringer om at de ikke skal inneholde obligasjoner med «søppelstatus».

Hvis de andre ratingbyråene følger opp nedgraderingen til Standard & Poors, er det ventet at tvangssalget vil fortsette. Ifølge CNBC er ikke tvangssalgene gjennomfør på grunn av mangelen på kjøpere.

Kan gi store konsekvenser
Som NA24 skrev tidligere på onsdagen mener analytikerne Shakeb Syed og Knut Anton Mork hos Handelsbanken Capital Marketsat dersom de andre kredittratingbyråene Moody’s og Fitch følge Standard & Poors, vil greske statspapirer ikke lenger kunne benyttes som pant i ESB, noe som de mener vil kunne gi følgende effekter:

* Greske banker vil ikke kunne låne fra ESB, selv med ESBs lettelser i pantekravene den siste tiden. Det vil ytterligere heve de greske bankenes likviditetsrisiko.

* I neste omgang vil den greske stat også svi. Ikke bare av den åpenbare grunn at statsrentene vil stige ytterligere, men spesielt fordi at greske banker har vært storkjøpere av greske statsobligasjoner i det siste. Motivet har neppe vært profittorientert, etter som misligholdsrisikoen mer enn oppveier de høye rentene som gresk stat betaler. Snarere er nok motivet å holde den greske stat i gang, ikke nødvendigvis som veldedighet, men fordi greske bankers eksistens naturligvis i stor grad er avhengig av at staten overlever. Hvis greske statsobligasjoner ikke blir godtatt som lånepant av ESB, vil altså denne finansieringskilden tørke opp for den greske stat, hvilke øker både likviditets- og misligholdsrisikoen.

* Det er ikke bare greske banker som har kjøpt landets statsobligasjoner, tyske banker har også gjort det. Derfor vil en ytterligere oppgang i greske statsrenter og økt misligholdsrisiko også ramme tyske banker. Dette bør være et insentiv for tyskerne til å hjelpe Hellas ut av knipen.

* Dette vil naturligvis også ha store ringvirkninger til andre søreuropeiske land med skakkjørte statsfinanser som resten av PIGS-landene (Portugal, Italia, Hellas (Greece) og Spania journ. anm.). De siste dagenes oppgang i portugisiske statsrenter - altså før gårsdagens nedgradering - er indikasjon på at smitten ikke lenger kun er et risikoscenario.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere